Terug naar overzicht

Cityförster bij NRP: steden als ecosysteem en duurzaam bouwen

Cityförster, een Duits-Nederlands architectenbureau, is de nieuwste partner van NRP. Het bureau staat bekend om zijn innovatieve ontwerpen die duurzaamheid en sociale impact combineren. Vanuit het Keilepand in Rotterdam, een historisch pakhuis uit 1922, werkt het bureau aan het ontwikkelen van toekomstbestendige steden.

Martin Sobota, een van de partners, legt uit dat de naam van het bureau niet toevallig is gekozen: “Förster” betekent “boswachter” in het Duits. Cityförster ziet de stad, net als de boswachter zijn bos ziet: als een ecosysteem. Waarin kleine en grote gebouwen elkaar versterken en in balans zijn, vergelijkbaar met de natuur in een bos.

“We moeten de grenzen van duurzaam bouwen verleggen zonder die van het budget te overschrijden.”

Martin Sobota Cityförster partner

Martin Sobota

Duurzaam bouwen voor de toekomst: Tentoonstelling in M4H 2030

Cityförster neemt deel aan de tentoonstelling “Hoe willen we bouwen in MH in 2030”, waarin de toekomst van het bouwen in Nederland en in het bijzonder Rotterdam wordt onderzocht. De tentoonstelling richt zich op de vraag hoe we toekomstbestendig kunnen bouwen. Dit gebeurt in een tijd waarin er druk is om snel en betaalbaar woningen en werkruimtes te realiseren. Cityförster pleit voor stedenbouw die gericht is op een levensstijl van “sufficiëntie”. Dit omvat duurzame huizen, natuurlijke materialen en gedeelde voorzieningen die een groenere manier van leven bevorderen.

Cityförster - M. Kouvatsou | Tentoonstelling: How Do We Want To Build 2030

Foto: M. Kouvatsou | Tentoonstelling: How Do We Want To Build 2030

Er is geen standaardoplossing

Interessant genoeg was Martins tweede keuze om arts te worden. “Voor mij is die link altijd duidelijk geweest,” zegt hij. “Het gaat erom hoe je een gezonde en inspirerende omgeving kunt creëren die het welzijn van mensen bevordert. Elke stad heeft zijn eigen dynamiek, en net als in de geneeskunde is er geen standaardoplossing. Het draait om maatwerk.”

Duurzaam wonen met Carbon-Based design

Een van de projecten waaraan Cityförster werkt, is het onderzoek naar carbon-based design in Nederland. Dit project onderzoekt hoe we 1 miljoen nieuwe woningen kunnen bouwen zonder de klimaatdoelen te overschrijden. Het richt zich op het verlagen van de CO2-uitstoot van materialen in de woningbouw en biedt zelfs mogelijkheden om CO2 op te slaan. Martin Sobota benadrukt dat de uitdaging is om een duurzame manier van bouwen te vinden die betaalbaar blijft. Het onderzoek speelt een cruciale rol in het behalen van de klimaatdoelen voor de woningbouwsector.

Cityförster Carbon based prjoect report

Foto: Cityförster Carbon Based report

Ambities en de kracht van netwerken

De samenwerking met NRP is een logische stap voor Cityförster. Mary Lou kende NRP al goed. In 2019 won ze de NRP Masterprijs voor haar scriptie over het verduurzamen van erfgoed in Bandung, Indonesië. Haar onderzoek richtte zich op het nieuw leven inblazen van leegstaande gebouwen zonder de sociale geschiedenis te verliezen.

NRP biedt Cityförster de mogelijkheid om samen te werken met een breed scala aan organisaties. Van architecten tot woningcorporaties en ontwikkelaars. Dit stelt hen in staat om uit de architectuurbubbel te stappen en kansen te benutten om wijken te verduurzamen en te verbeteren. Mary Lou en Martin hebben ambitieuze plannen voor de toekomst. Ze willen hun werk binnen Nederland uitbreiden en bijdragen aan een verbeterde bouwsector. Dit doen ze door transparantie te vergroten en innovatieve bouwmethoden te ontwikkelen die de CO2-uitstoot verlagen.