Terug naar overzicht

Masterprijswinnaar Luïsa Jacobse blikt terug op haar deelname

Op aanraden van haar werkgever zond Luïsa Jacobse vorig jaar haar afstudeeronderzoek in voor de NRP Masterprijs. In eerste instantie dacht ze zelf dat haar onderzoek niet zoveel kans maakte om te winnen, maar de jury dacht daar anders over. Met haar scriptie ‘De doos. Het architecturaal potentieel van distributiecentra’ won ze de eerste prijs. Naast een geldprijs van €3.000,-, mag Luïsa dit jaar ook meelopen als jurylid bij de NRP Gulden Feniks. Hoe kijkt ze terug op haar deelname?

De transformatie van distributiecentra

Het aantal distributiecentra langs de snelwegen neemt de laatste jaren sterk toe. Maar zitten we daar wel op te wachten? En wat gaat er in de toekomst met deze enorme gebouwen gebeuren? Met haar scriptie laat Luïsa de ‘verdozing’ van ons land zien. Ze nam het  distributiecentrum van Coolblue in Tilburg als casus en onderzocht de transformatiemogelijkheden van het gebouw van 88.000 m2, met het ontwerp voor een ommuurde tuin. De jury noemt haar onderzoek een inspirerende bijdrage aan een verandering in onze denkwijze. “Een distributiecentrum wordt niet gezien als een gebouw waarop kan worden voortgeborduurd. We accepteren mopperend dat ze er staan en de protesten lijken vooral te gaan over het feit dat ze lelijk zijn en misplaatst lijken in het landschap. Het onderzoek van Luïsa laat zien hoe we omgaan met economisch gedreven plaatsen en laat ook zien dat er kansen liggen om deze gebouwen te transformeren tot waardevolle plekken.”

 

Lees hier het afstudeeronderzoek van Luïsa

Een andere kijk op je eigen werk

Deelnemen aan de Masterprijs zorgt voor een andere kijk op je werk, vertelt Luïsa. “Met een afstudeeronderzoek ben je lang en intensief bezig. De presentatie die ik voor de NRP-jury deed, was maar 10 minuten en dat was best een uitdaging. Het dwingt je om te kijken naar wat écht belangrijk is in je onderzoek. Ik vond het ook heel leuk om tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst weer voor een ander publiek te presenteren. Hoe kijkt een uitvoerende partij hiernaar? En een projectontwikkelaar? Je moet je steeds verplaatsen in die verschillende disciplines en bij de essentie van je ontwerp blijven.”

“Ik hoop dat mijn onderzoek mensen inspireert om op een andere manier over transformatie na te denken.”

Luïsa Jacobse
Winnaar NRP Masterprijs

Gebruikmaken van wat er al is

Luïsa werkt al ruim vijf jaar als ontwerper en architect bij bureau KettingHuls en daar werkt ze aan heel uiteenlopende projecten: van woningbouw, tot scholen, aan de transformatie van een monument tot aan ontwerpende onderzoeken. Luïsa: “Als architect start je vaak vanuit een vraag of een opdracht van een klant. Dan moet je rekening houden met bepaalde kaders. Het leuke aan afstuderen vond ik dat ik de volledige vrijheid had. Ik mocht zelf bepalen wat ik wilde onderzoeken. Transformatie en hergebruik speelt ook op het bureau een steeds belangrijkere rol. Zo kwam ik gaandeweg in het onderzoek op het idee om, hoe banaal het ook mocht klinken, een doos te hergebruiken. Ik hoop dat mijn onderzoek mensen inspireert om op een andere manier over transformatie na te denken.”

Zend voor 1 september jouw afstudeeronderzoek in voor de NRP Masterprijs

Lees hier meer