Terug naar overzicht

Nieuwe NRP-partner OHG werkt op snijvlak tussen beleid en realisatie

De Ontwikkelings- en Herstructureringsmaatschappij van de provincie Gelderland (OHG) heeft zich onlangs als partner aangesloten bij NRP. OHG is een onafhankelijk ontwikkel- en investeringsfonds dat meewerkt aan de duurzame herontwikkeling van Gelderland. Ron de Gruyter, verantwoordelijk voor OHG en met een achtergrond in de projectontwikkeling, vertelt over het belang van herontwikkeling en de kansen die hij ziet voor NRP-partners.

“We zijn een onafhankelijke partij die dicht bij de overheid staat, maar geen commercieel belang heeft.”

Ron de Gruyter

Maatwerk bij het revitaliseren en transformeren van gebouwen

OHG levert maatwerk bij het revitaliseren, herstructureren en transformeren van werklocaties en beeldbepalende gebouwen in Gelderland. Dat doet ze door projecten met maatschappelijk belang en een positieve impact op de regionale economie te initiëren, ontwikkelen en financieren. OHG bevindt zich op het snijvlak tussen beleidsvorming en realisatie. Ron: “We zijn een onafhankelijke partij die dicht bij de overheid staat, maar geen commercieel belang heeft. Ons team bestaat uit deskundigen met ieder een eigen expertise. Van (project)ontwikkeling tot vastgoedfinanciering en adviesbureaus tot bouwbedrijven. We zijn geen fonds of bank, al weten we wel veel over de mogelijkheden tot financiering.”

Economie aanjagen op regionaal niveau

Bij de realisatie van een project kan financierbaarheid een grote uitdaging zijn, legt Ron uit. “Vaak zijn er allerlei verschillende partijen betrokken. Denk aan architecten, bouwbedrijven en technici, maar ook overheden. Maar wie is eindverantwoordelijk en dekt uiteindelijk de kosten? Om een gezonde business case in te richten moet je goede afspraken maken.” Regionale herstuctureringsmaatschappijen zoals de Ontwikkelings- en Herstructureringsmaatschappij van de provincie Gelderland (OHG) kunnen hierbij helpen, legt Ron uit. “Deze maatschappijen zijn opgericht vanuit de provinciale overheid om de leefbaarheid aan te jagen op regionaal niveau. Zij hebben gelden beschikbaar die revolverend kunnen worden ingezet naast eventuele andere financiering. Omdat er geen commercieel belang is, is er meer flexibiliteit om tot een gezonde businesscase te komen die bijdraagt aan een maatschappelijk belang. Daarbij houdt OHG rekening met zowel in ontwikkel- als financieringskracht.”

De Mauritskazerne in Ede

De Mauritskazerne in Ede

In 2023 werkt de OHG mee aan de realisatie van de Mauritskazerne in Ede. Een uitdagend project, vertelt Ron. De voormalige infanteriekazerne moest een nieuwe bestemming krijgen en de gemeente zocht naar een nieuwe invulling voor het hoofdgebouw. Het rijksmonument van meer dan honderd jaar oud werd getransformeerd tot verzamelcomplex voor start- en scale-ups van food- en aan voeding gerelateerde bedrijven. Ron: “Door de eigendomsconstructie met de gemeente bleek het een uitdaging om de financiering rond te krijgen. OHG heeft geholpen om de investering samen met een ondernemer en gemeente te realiseren en inmiddels is het project met energielabel A++++ bij volledig opgeleverd.”

Onbenut potentieel binnen het netwerk

Net als NRP is OHG er dus niet voor de nieuwbouwsector, maar voor renovatie en transformatie binnen het ruimtelijk domein. Ron: “Omdat OHG werkt op het snijvlak tussen beleid en realisatie, willen we onze kennis delen met marktpartijen. Er is veel mogelijk is op gebied van revitalisatie, maar je moet wel weten waar je moet zijn.” Ron hoopt dat NRP-partners OHG gaan inzetten als kennisbron, maar zelf wil hij ook graag kennis ophalen binnen het NRP-netwerk. “We willen op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen de sector, zodat we nog beter maatwerk kunnen leveren. OHG heeft maar één belang en dat is de revitalisatie op gang krijgen.”

“De Ontwikkelings- en Herstructureringsmaatschappij van de provincie Gelderland (OHG) heeft maar één belang en dat is de revitalisatie op gang krijgen.”

Nieuws

08 feb 2024

Vernieuwend, ondernemend en solidair: de Alliantie nieuwe partner van NRP

Vernieuwend, ondernemend en solidair: de Alliantie nieuwe partner van NRP

Nieuws

14 feb 2024

NRP-partner Hagemans geeft toekomst aan bestaand bezit: “Het vastgoed van de toekomst staat er al”  

NRP-partner Hagemans geeft toekomst aan bestaand bezit: “Het vastgoed van de toekomst staat er al”  

Nieuws

17 jan 2024

Partnerinterview: ‘Samen kunnen we écht impact maken’ 

Partnerinterview: ‘Samen kunnen we écht impact maken’ 

Ook partner worden?

Lees hier meer