Terug naar overzicht

Partnerinterview: ‘Samen kunnen we écht impact maken’ 

In gesprek met NRP-partner Uğur Özcan, directeur van het Nationaal Restauratiefonds

 

Het Nationaal Restauratiefonds steunt al ruim 30 jaar initiatiefnemers die een monument willen onderhouden, restaureren, aankopen of herbestemmen. Met passende financiële ondersteuning, kennisdeling en een groot netwerk zorgt het fonds al jaren voor de realisatie van vele projecten binnen de bestaande bouw. In januari 2023 startte Uğur Özcan als directeur bij het Nationaal Restauratiefonds, al jaren NRP-partner. We vragen Uğur naar zijn eerste jaar binnen de erfgoedsector, de uitdagingen en de kansen die hij ziet voor het NRP-netwerk.  

“Samen kunnen we écht impact maken.”

Uğur Özcan, directeur van het Nationaal Restauratiefonds

Financiële ondersteuning, kennisdeling en een groot netwerk 

Het Nationaal Restauratiefonds ondersteunt projecten met een passende financiële oplossing. Met behulp van subsidies of leningen worden projecten gerealiseerd. Daarnaast speelt kennisdeling een grote rol, vertelt Uğur. Het Restauratiefonds doet veel onderzoek, bijvoorbeeld naar trends of methodes, en deelt deze  met de sector. Hiermee probeert het fonds initiatiefnemers te stimuleren. Uğur: “Wat deze sector zo mooi maakt is dat het draait op durf, innovatiekracht en doorzettingsvermogen. Het communitygevoel speelt daar een grote rol bij. We delen een belangrijk doel met elkaar.”    

De overstap naar erfgoed 

Uğur noemt het een eer om zijn rol als directeur-bestuurder bij het Nationaal Restauratiefonds te mogen vervullen. Een grote passie voor erfgoed en geschiedenis heeft hij altijd gehad, maar heel bekend met de sector was Uğur nog niet. Hij studeerde onder andere werktuigbouwkunde en economie. Daarna werkte Uğur bij verschillende publieke en private organisaties zoals de NHL Stenden Hogeschool en het Internationaal Theater Amsterdam als directeur of bestuurder. Het netwerk dat hij opgebouwd heeft in de cultuursector komt ook in de restauratiesector goed van pas. Uğur: “Veel mensen die ik de afgelopen jaren om mij heen verzameld heb, bezitten een ander soort expertise. Juist de benadering vanuit verschillende invalshoeken zorgt ervoor dat we kennis en kunde uitwisselen met elkaar.” 

Samen impact maken   

Als we écht impact willen maken, moeten we ons openstellen voor samenwerkingen, legt Uğur uit. “Bij elkaar opgeteld hebben we ontzettend veel kennis en kunde in huis om bij te dragen aan renovatie- en transformatieopgaven. De belangrijkste vraag die wij onszelf als NRP-partners moeten stellen is welke inzichten we met elkaar kunnen delen om onze impact te vergroten.” Hierbij moeten we de jonge generatie niet vergeten, benadrukt hij. Met de NRP Masterprijs biedt NRP een podium voor net afgestudeerden die hun scriptie kunnen presenteren aan het NRP-netwerk. Een mooie manier om jongeren te betrekken bij de uitdagingen binnen de sector, vindt Uğur. “Jongeren zijn de toekomst, dus zoek daar ook verbinding mee en ga het gesprek aan.”  

Ondersteuning van Villa van Waning Rotterdam 

In september bezochten deelnemers van de NRP Academie Villa van Waning in Rotterdam. Een uitdagend project met een zeer gemotiveerde initiatiefnemer Vincent Taapken was al vanaf 2009 bezig om zijn project van de grond te krijgen, maar kreeg uiteindelijk pas in 2019 de sleutel. Er zat veel tegen: corona, de materiaalkosten rezen de pan uit, er waren personeelstekorten en er waren zorgen om vandalisme. Toch besloot het Restauratiefonds dit project te steunen. Uğur: “Het doorzettingsvermogen van Taapken zet bij een project als Villa van Waning echt de toon. Initiatiefnemers dragen hierin eigenlijk het grootste risico. Het is onzeker wat er gaat gebeuren en iedereen heeft er een mening over, maar toch geven ze het niet op. Die manier van werken wil je als fonds graag belonen.”  

Uğur: “Laten we samen blijven bouwen aan een toekomst waarin elk monument niet alleen behouden blijft, maar ook springlevend is.”

Erfgoed springlevend houden: dat is de droom 

Uğur droomt van een wereld waarin een gebouw niet alleen een verhaal vertelt, maar ook een beeld is van duurzaamheid en harmonie. Dat het een functie heeft en een verrijking van de omgeving is. Uğur: “Laten we samen blijven bouwen aan een toekomst waarin elk monument niet alleen behouden blijft, maar ook springlevend is.”