Terug naar overzicht

NRP-partner Holland Houtland jaagt biobased bouwen aan

Boeren blijven boeren, bouwers blijven bouwen. Met dat motto startte Holland Houtland als aanjager van biobased bouwen. Het bedrijf, in 2020 opgericht door Sandra Nap en Chantal van Schaik, werkt aan het opschalen en versnellen van het toepassen van circulair en biobased materiaal. Onlangs werden ze lid van het NRP-netwerk. Tijd voor een korte kennismaking met mede-oprichter Sandra Nap.

“Met zo min mogelijk materiaal zo veel mogelijk wonen mogelijk maken, dat is ons motto”

Sandra Nap

Met zo min mogelijk materiaal zo veel mogelijk wonen mogelijk maken

“Chantal en ik werkten beiden al in de energietransitie, met veel belangstelling voor houtbouw,” vertelt Sandra. “Net nadat we gezamenlijk een project hadden afgerond, las ik dat het bouwen van 1 miljoen houten huizen tot wel 100 megaton CO2 oplevert. Ik vroeg me af: waarom is over de impact van materiaal zo weinig bekend?” Deze vraag bleek de start van hun bedrijf Holland Houtland, pionier op het gebied van biobased bouwen*. Sandra licht toe: “We werken aan drie thema’s: biobased nieuwbouw, renoveren en isoleren. Inmiddels is ons motto: met zo min mogelijk materiaal zo veel mogelijk wonen mogelijk maken. We werken intensief aan het opschalen van optoppen, aanplakken en transformeren, want dat is het meest duurzaam.”

Diverse opdrachtgevers uit verschillende werelden

Holland Houtland werkt voor een diverse opdrachtgevers: woningcorporaties, gemeenten, aannemers, banken en bouwbedrijven. Juist in die diversiteit zit de kracht, legt Sandra uit. “Omdat we met veel partijen samen werken, begrijpen we de verschillende werelden. We zitten naast de klant en maken connecties met andere partijen om samen op te schalen.”

*Oftewel: met materialen die vervaardigd zijn van plantaardige en hernieuwbare bronnen. Denk aan hout, hennep, bamboe, stro en vlas.

Tekst gaat verder onder de afbeelding 

De verschillende activiteiten van Holland Houtland

Impact maken met grote aantallen

Sandra merkt dat er in tijden van transitie veel redenen zijn om iets niet te doen. Vaak omdat er – onterecht – wordt gedacht dat een project lastiger of duurder wordt, of omdat iets direct moet slagen. “Wij proberen mensen meteen in de operatie te krijgen. Soms kan iets niet op de ene manier, dan doen we het op een andere manier. Maar heel vaak lukt ook het wel. Zo initieerden we een samenwerking tussen twee woningcorporaties om via een subsidieregeling minimaal 100 woningen biobased te isoleren. Vaak hoor je: we knappen drie woningen op, waarvan een biobased en dat kijken we wel of het bevalt. Met grote aantallen als deze kun je echter meer impact maken.”

Meer aandacht voor biobased bouwen en isoleren

Sandra merkt dat de aandacht voor biobased bouwen en isoleren groeit. “En dat is precies onze bedoeling. Er zijn steeds meer mensen die de beweging omarmen. Met een consortium werkten we vorig jaar aan de start van een fabriek voor prefab strogevels. Wat startte als een gezamenlijke zoektocht, leidt uiteindelijk tot de realisatie van 90 woningen op basis van een modelwoning. Aan het einde van het traject vertelde de directeur-eigenaar: de collega’s vinden dit het leukste project ooit, deze zoektocht naar nieuwe wegen.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding 

Als ik het niet weet, wie weet het dan wel?

In het interview refereert Sandra regelmatig aan het maken van een nieuw verhaal dat iedereen kan (na)vertellen. Zo worden grote thema’s concreet. “Wij zijn van de strategie en het direct praktisch mogelijk maken. Vaak als mensen zeggen dat iets niet kan, dan bedoelen ze meestal dat zij het nog niet kunnen. Laten we vaker een vragende houding aannemen: als ik het niet weet, wie weet het dan wel?”

Samen verder groeien binnen het NRP-netwerk

Het is om die reden dat Holland Houtland zich bij het NRP-netwerk heeft aangesloten. Sandra: “We willen heel graag met deze groep samen verder groeien. Het is een ontdekkingsreis waar we met z’n allen in zitten en dat willen we snel. Iedere organisatie heeft daar verschillende ingrediënten voor in huis, dus laten we dat samenbrengen.”

 

Sandra Nap: “Laten we vaker een vragende houding aannemen: als ik het niet weet, wie weet het dan wel?”

Nieuws

08 feb 2024

Vernieuwend, ondernemend en solidair: de Alliantie nieuwe partner van NRP

Vernieuwend, ondernemend en solidair: de Alliantie nieuwe partner van NRP

Nieuws

14 feb 2024

NRP-partner Hagemans geeft toekomst aan bestaand bezit: “Het vastgoed van de toekomst staat er al”  

NRP-partner Hagemans geeft toekomst aan bestaand bezit: “Het vastgoed van de toekomst staat er al”  

Nieuws

14 mrt 2024

Nieuwe NRP-partner OHG werkt op snijvlak tussen beleid en realisatie

Nieuwe NRP-partner OHG werkt op snijvlak tussen beleid en realisatie

Ook partner worden?

Lees hier meer