Terug naar overzicht

Renovatie Binnenhof is Kans voor Den Haag'

13 maart 2017
Renovatie Binnenhof is Kans voor Den Haag'

Dat het Binnenhof wordt gerenoveerd vanaf 2020 was al bekend, maar wat zijn de gevolgen voor de rest van Den Haag? Deze week presenteerden het Rijksvastgoedbedrijf en de gemeente Den Haag.

Kort nadat het kabinet in 2015 besloten had dat de renovatie er zou komen, hebben minister Blok en wethouder Revis samen met bewoners, ondernemers, culturele instellingen en eigenaren en gebruikers drie werkgroepen opgericht om maatregelen te bedenken. Een greep uit de oplossingen om het aantal bezoekers naar de omgeving van het Binnenhof op peil te houden:

  • Er komt een informatiecentrum over de renovatie, de parlementaire geschiedenis en de rijke historie van het complex.
  • Er komt een loopbrug over het Binnenhof, om de verbouwing van boven te kunnen zien. Delen van het complex blijven toegankelijk voor ‘hard hat tours’ - met bouwhelm.
  • Kunst en cultuur langs de bouwhekken, en unieke tentoonstellingen samen met het Mauritshuis, het Haags Historisch Museum, Escher in het Paleis, het Museon en andere musea om zo toeristen te blijven trekken.
  • Het zicht op het Binnenhof vanaf de Hofvijver – het meest gefotografeerde punt in Den Haag – blijft zo veel mogelijk in stand, ook als bouwketen en bouwkranen het zicht veranderen.
  • Eén centraal loket voor suggesties en klachten. Voor calamiteiten 24 uur per dag de mogelijkheid een melding of klacht in te dienen.

Nieuw perspectief
Tijdens de presentatie van de plannen sprak minister Plasterk vooral over kansen. “We hebben het oudste functionerende regeringscentrum van de wereld, maar na 800 jaar gebruik is de noodzaak hoog om het complex modern en veilig te maken. Hier zitten hoge kosten aan verbonden, maar ook kansen. Zo zijn veel plekken na de verhuizing van de Tweede en Eerste Kamer, maar nog voordat de aannemers beginnen, tijdelijk toegankelijk voor het publiek die normaal gesproken gesloten zijn.”

Plasterk benadrukte dat de verbouwing een nieuw perspectief kan bieden. “Een tijd geleden was ik betrokken bij de verbouwing van de Grote St Jan in Den Bosch. Hier werden liftten aan de buitenkant bevestigd en galerijen zodat mensen het uitzicht vanaf de toren konden bewonderen. Er stonden iedere dag lange rijen, omdat het een unieke kans was. Ik hoop hetzelfde bij het Binnenhof te bereiken. Ik zie het als een kans om iets spectaculairs te laten zien. Eigenlijk jammer dat het verbouwing pas in 2020 begint."

Ver gekomen
Wethouder Revis sloot zich hierbij aan en voelde zich vooral trots was de gemeente de afgelopen 20 jaar heeft bereikt. "We hebben van een grauwe, donkere plek een mooie, bruisende stad gemaakt. Eerst het Gemeentehuis, toen de verbouwing van de Grote Markttunnel, de renovatie van het Mauritshuis, de komst van De Nieuwe Passage en de parkeergarage op het Toernooiveld." Daarbij wilde de wethouder iedereen op het hart drukken dat de ondernemers en omwonenden niet worden vergeten. "We gaan onze rol vervullen en opkomen voor de belangen van omwonenden en de overlast zoveel mogelijk te minimaliseren. We moeten onze creativiteit gebruiken om iets bijzonders van deze verbouwing te maken en het een reden te maken om juist naar Den Haag te komen."