Terugblik studiereis Brussel en Mechelen
België: hoe vaak rijden we daar niet doorheen, zonder echt goed te kijken? Of laten we onze blik en mening leiden door vooroordelen en gemeenplaatsen? Daarmee doen we onze zuiderburen te kort. Er is zoveel te zien, zeker op het gebied van transformatie, renovatie en stedelijke ontwikkelingen. Reden genoeg voor het NRP om in 2023 de studiereis voor partners te voeren langs Mechelen en Brussel.
De afgelopen twintig jaar heeft Mechelen een ware metamorfose ondergaan, onder leiding van burgmeester Bart Somers. De stad revitaliseerde haar binnenstad door zorgvuldig gekozen ingrepen en verbeteringen. Geparkeerde auto’s verdwenen ondergronds en de oude waterstromen werden in ere hersteld. Ook verwaarloosde gebouwen werden aangepakt. Een daarvan is het Predikheren; een voormalig klooster dat is getransformeerd tot bibliotheek naar ontwerp van Stuhlmacher Korteknie. Mechtild Stuhlmacher leidde ons rond en vertelde ons over het ontwerp en het proces tijdens de transformatie.
Verslag gaat verder onder de foto’s
Het Mechelse architectenbureau DmvA (Door middel van Architectuur) leidde ons rond door de stad. Hierin veel aandacht voor de stedenbouwkundige en architectonische ingrepen van de afgelopen 20 jaar. DmvA ontwerpt binnenstedelijke inpassingen waarin nieuwe elementen verbinding maken met de historische context.
Verslag gaat verder onder de foto’s
In Brussel maakten we nadere kennis met de grotere gebaren. We sliepen in het net verbouwde kantoor van Royale Belge. Dit gebouw, een ontwerp van René Stapels uit 1970 werd in 2019 cultureel erfgoed. Dit weerhield het ontwerpteam Bovenbouw Architectuur ism Caruso St John Architects niet om er een prachtig hotel, restaurants, kantoren en werkplekken in te maken. Projectarchitect Wim Boesten leidde ons rond.
Verslag gaat verder onder de foto’s
Ook spraken we met het Bureau Bouwmeester Maitre Architecte (BMA) over de kwaliteit van de stadsontwikkeling van Brussel en de importantie van banale gebouwen.
Michiel Riedijk (Neutelings Riedijk) leidde ons rond door het gebied Tours&Taxis en het Gare Maritieme.
Verslag gaat verder onder de foto’s
An Fonteyne is partner bij noAarchitecten, het bureau dat – samen met EM2N en Sergison Bates architect het winnende ontwerp maakte voor de voormalige Citroëngarage IJzer. Dit gebouw, Kanal, transformeert in de komende jaren tot een museum voor hedendaagse kunst als dependance van het Centre Pompidou en andere culturele activiteiten. Kanal zal een belangrijke schakel worden in de sociaal-culturele transformatie van Plangracht, een stadsdeel met hoge werkloosheid en armoede.
Verslag gaat verder onder de foto’s
Na de grote gebaren bezochten we tot slot RotorDC. Deze coöperatie richt zich op “urban mining”. Zij promoten het herontdekken en hergebruiken van materialen en reststromen. Sinds 2013 is al meer dan 700 ton bouwafval herbestemd door de interventie van RotorDC.
Verslag gaat verder onder de foto’s
Tijdens de reis zijn diverse thema’s belicht die van belang zijn voor het NRP en alle partners die zijn aangesloten. We zagen prachtige voorbeelden van restauratie, transformatie, verduurzaming en circulaire bouwstromen. Dit gaf de gelegenheid om tijdens lunch, bustocht en andere momenten met elkaar van gedachten te wisselen over ervaringen, vragen en goede voorbeelden in de werkpraktijk van de partners.
En dit is nu precies de bedoeling van onze studiereis.
Natuurlijk was er – naast inhoudelijke verdieping – tijdens de reis ook ruimte voor het gesprek tussen partners en de ontspanning, tijdens lunch, diner en Belgisch bier.