Resultaten voor "" :

Bekijk alle resultaten

Congres (On)benut potentieel

02 november 2023

12.00 - 19.00 uur

De Titaan, Den Haag

NRP wil met slimme renovatie, transformatie en herbestemming Nederland toekomstbestendig maken. In de vakwereld is er steeds meer aandacht voor de herontwikkeling van bestaand vastgoed. Maar werken met wat er al is, is nog niet altijd vanzelfsprekend.

In de praktijk zijn er veel redenen om niet te renoveren, te transformeren of te herbestemmen. Daarom organiseren we dit congres, voor iedereen werkzaam en geïnteresseerd in een duurzame transitie van onze bestaande gebouwde omgeving. We agenderen knelpunten, benoemen mogelijke oplossingsrichtingen en wisselen voorbeelden uit 

Dat doen we aan de hand van drie thema’s: Onbenut potentieel, Wonen en vitale wijken, en Energie en materialen. En in verschillende vormen: van lezingen en werksessies tot rondleidingen en talkshows. 

We sluiten het congres af met de uitreiking van de NRP Gulden Feniks 2023, dé nationale prijs voor voorbeeldprojecten in de renovatie- en (gebieds)transformatiesector.  

Koop hier je tickets

Programma

Scroll naar onderen voor meer informatie over de programma-onderdelen.

12.00 Inloop, ontvangst en bijpraten
13.00 Welkom door directeur Elisabeth Boersma en voorzitter Bart Krol
13.15 Keynote door architect en voormalig Rijksbouwmeester Floris Alkemade
14.00 Keuze uit verschillende sessies:

 • Werksessie Renoveren met Respect (samen met TU Delft)
 • Werksessie De circle of blame doorbreken (samen met Gebouwenmarktplaats, Ministerie van BZK en Universiteit Utrecht)
 • Werksessie Optoppen en uitdiepen (samen met Holland Houtland)

14.00 Talkshow o.l.v. moderator Sophie Derkzen met verschillende sprekers en onderwerpen:

 • Deel 1: Gulden Feniks, een prijs om van te leren (14.00 – 14.30)
 • Deel 2: Biobased isoleren (14.30 – 15.00)
 • Deel 3: Vormgeven aan verandering (15.00 – 15.30)

14.00 Rondleidingen door de getransformeerde congreslocatie De Titaan door architecten Braaksma & Roos
15.30 Pauze
16.00 What’s next? Belangrijkste bevindingen door architect Ninke Happel
16.45 Uitreiking Gulden Feniks 2023
17.30 Borrel
19.00 Einde

Tickets

Tickets geven toegang tot het congres én uitreiking van de Gulden Feniks

Regulier: €100,-
Studenten: €50,-
Partners van NRP: gratis (partners ontvangen een mail met info)

Koop hier je tickets

Programma-onderdelen

Plenair

Keynote: Floris Alkemade

Floris Alkemade is architect en stedenbouwkundig ontwerper. Gedurende achttien jaar werkte hij met Rem Koolhaas en was hij een van de zes partners van het befaamde Office for Metropolitan Architecture. In 2008 richtte hij zijn eigen ontwerpbureau FAA op en vervulde van 2015 tot 2021 de functie van Rijksbouwmeester. Floris opent het congres met een keynote over de urgentie en evidentie van het beter benutten en doorontwikkelen van bestaand vastgoed.

Plenair

Moderator: Sophie Derkzen

Sophie Derkzen is journalist en presentator. Derkzen studeerde af in de Geschiedenis van Politiek Debat en voltooide de Master Journalistiek en Nieuwe Media aan de Universiteit Leiden. Als politiek redacteur bij Vrij Nederland schreef ze lange binnenland-reportages. Inmiddels presenteert ze voor de VPRO Bureau Buitenland, in 2022 bekroond met de Zilveren Reismicrofoon voor het beste radioprogramma van het jaar. Daarnaast treedt ze regelmatig op als debatleider en podium-interviewer, zo ook bij dit congres.
Foto: Hilde Harshagen/VPRO

Werksessie

Renoveren met Respect

Nederland staat voor een grote uitdaging in de verduurzaming van de woningvoorraad. Tegelijkertijd hebben die bestaande woningen allerlei sociale, esthetische, economische en gebruikskwaliteiten. Wie ziet welke kwaliteiten en hoe kan je daarvan optimaal gebruikmaken bij verduurzaming? Deze sessie, onder leiding van architect en onderzoeker Lidwine Spoormans (TU Delft), biedt inzicht in de verschillende perspectieven van diverse stakeholders (zoals bewoners, eigenaren, overheid, architecten), in methodes om daar achter te komen, en hoe dit kan leiden tot draagvlak voor verduurzaming en gebiedsontwikkeling.
Foto: Bijlmerplein, multifunctionele buurt in Amsterdam Zuidoost

Werksessie

Circulair ontmantelen: de circle of blame doorbreken

Nú impact maken vraagt om ontwerpen en ontwikkelen op basis van het bestaande. Maar er is altijd wel een legitieme reden waarom dat toch niet goed uitkomt: we willen zelf wel, maar de ketenpartner niet. In deze werksessie doorbreken we deze circle of blame. We onderzoeken aan de hand van veel voorkomend vingerwijzen en succesvolle voorbeelden die het tegendeel bewijzen, wat er nodig is om met elkaar te ontwerpen en te bouwen met grote bouwdelen uit gesloopte panden. Aan het eind van de sessie snap je welke bezwaren er leven bij je ketenpartners, en hoe zij jou zien als ketenpartner.

Circle of Blame - SCFG

Werksessie

Optoppen en uitdiepen

Het onbenut potentieel zit op het dak! Aan de hand van data-onderzoek laten we zien waar de kansen liggen voor optoppen – een laag op een bestaand gebouw zetten. Onder leiding van Arthur Lippus (Bouwcampus) en Chantal van Schaik (Holland Houtland) gaan we in gesprek met Zuid-Hollandse coalities van bedrijven die gezamenlijk bezig zijn met het opschalen van optoppen. Raak geïnspireerd door mooie voorbeelden en ga met ons in gesprek over waar de hick-ups zitten – en waar de versnelling. Met medewerking van het datateam van Hogeschool Utrecht en PIM.info, Smits Vastgoedzorg en anderen.

Foto: SUM-concept optoppen i.s.m. Smits Vastgoedzorg

Talkshow

Gulden Feniks, een prijs om van te leren

Geslaagde renovatie, transformatie en herbestemming vraagt om lef en creativiteit bij alle betrokkenen. Welke ruimte en mogelijkheden zijn er te vinden in het bestaande? En hoe kunnen we van elkaar leren? We praten over de grote ontwikkelingen op het gebied van renovatie en transformatie en laten projecten die genomineerd zijn voor de Gulden Feniks aan het woord.

Talkshow

Biobased isoleren

Om in 2050 een energieneutrale gebouwde omgeving te realiseren, moeten we vandaag al stappen nemen. Met het isolatie-offensief binnen de huidige woningvoorraad groeit ook de belangstelling voor het biobased isoleren. Tegelijkertijd zijn er over het gebruik ook veel vragen. In deze talkshow gaan we op zoek naar de urgentie en opschaalmogelijkheden om impact te maken. Met o.a. Chantal van Schaik (Holland Houtland) en Saint Gobain-Isover.

Talkshow

Vormgeven aan verandering

Werken aan renovatie en transformatie in de bestaande stad zorgt per definitie voor ‘wicked problems’ met veel verschillende belangen. Het zijn geen technische, ruimtelijke of sociale problemen, maar alles tegelijk. In deze talkshow gaan we in gesprek over de veranderingen in de samenleving en bouwsector en wat dat vraagt van de competenties en houding van professionals. En wat kun je hierover leren op de vernieuwde NRP Opleiding Renovatie en Transformatie.

Rondleiding

De Titaan

Op het dynamische Binckhorstterrein van Den Haag heeft architectenbureau Braaksma & Roos de ingrijpende transformatie en uitbreiding van de voormalig Harting-Bank ontworpen. Als onderdeel van de ambitie van de gemeente Den Haag om dit bedrijventerrein weer op de kaart te zetten als aantrekkelijk woon-werkgebied, is het gebouw getransformeerd tot De Titaan, een levendige broedplaats voor creatieve startups en scale-ups. Braaksma & Roos leiden je rond om meer te vertellen over de getransformeerde locatie.
Foto: de binnenkant van De Titaan

Plenair

What’s next? met Ninke Happel

Aan het einde van het congres vat Ninke Happel samen wat belangrijke bevindingen en conclusies zijn. Ninke is architect en mede-oprichter van architectenbureau Happel Cornelisse Verhoeven. Met het bureau werkt ze, naast de huisvestingsopgave, aan renovaties, restauraties en herbestemmingen van publieke gebouwen en interieurs in Nederland en België. Ninke is daarnaast jurylid van de Gulden Feniks en vaste columnist bij NRP. Iedere twee maanden schrijft ze over wat haar bezighoudt in de (bouw)wereld.

Plenair

Uitreiking Gulden Feniks

De NRP Gulden Feniks is dé nationale prijs voor renovatie en transformatie van de gebouwde omgeving. Dit jaar werden er 37 voorbeeldstellende projecten ingezonden in drie categorieën: renovatie, transformatie en gebiedstransformatie. Tijdens het congres horen we wie door de vakjury als uiteindelijke winnaars zijn gekozen.

Praktische info

NRP-congres (On)benut potentieel en uitreiking Gulden Feniks

 • Datum: donderdag 2 november
 • Tijd: 12.00 – 19.00 uur
 • Locatie: De Titaan, Saturnusstraat 95, 2516 AG Den Haag
 • Voertaal: Nederlands
 • Toegang: €100,- // studenten €50,- // partners van NRP gratis. Tickets zijn hier te koop.

Vragen?

Neem contact op met Anne-Beth Broeders via secretariaat@nrp.nl

Koop hier je tickets