Resultaten voor "" :

Bekijk alle resultaten

Congres (On)benut potentieel

02 november 2023

12.00 - 19.00 uur

De Titaan, Den Haag

Update 2 november: plan in verband met de verwachte storm je vertrek tijdig en houd rekening met mogelijke vertraging. Wij houden de berichten van het KNMI in de gaten en hopen jullie vanmiddag te zien in Den Haag.

NRP wil met slimme renovatie, transformatie en herbestemming Nederland toekomstbestendig maken. In de vakwereld is er steeds meer aandacht voor de herontwikkeling van bestaand vastgoed. Maar werken met wat er al is, is nog niet altijd vanzelfsprekend.

In de praktijk zijn er veel redenen om niet te renoveren, te transformeren of te herbestemmen. Daarom organiseren we dit congres, voor iedereen werkzaam en geïnteresseerd in een duurzame transitie van onze bestaande gebouwde omgeving. We agenderen knelpunten, benoemen mogelijke oplossingsrichtingen en wisselen voorbeelden uit 

Dat doen we aan de hand van drie thema’s: Onbenut potentieel, Wonen en vitale wijken, en Energie en materialen. En in verschillende vormen: van lezingen en werksessies tot rondleidingen en talkshows. 

We sluiten het congres af met de uitreiking van de NRP Gulden Feniks 2023, dé nationale prijs voor voorbeeldprojecten in de renovatie- en (gebieds)transformatiesector.  

Programma

Scroll naar onderen voor meer informatie over de programma-onderdelen.

12.00 Inloop, ontvangst en bijpraten
13.00 Welkom door directeur Elisabeth Boersma
13.05 Keynote door architect en voormalig Rijksbouwmeester Floris Alkemade
14.00 Keuze uit verschillende sessies:

  • Werksessie Renoveren met Respect (samen met TU Delft)
  • Werksessie Van Circle of Blame naar Circle of Opportunity (samen met Gebouwenmarktplaats, Ministerie van BZK en Universiteit Utrecht)
  • Werksessie Optoppen en uitdiepen (samen met Holland Houtland)

14.00 Talkshow o.l.v. moderator Sophie Derkzen met verschillende sprekers en onderwerpen:

  • Deel 1: Vormgeven aan verandering (14.00 – 14.30)
  • Deel 2: Biobased isoleren (14.30 – 15.00)
  • Deel 3: Gulden Feniks, een prijs om van te leren (15.00 – 15.30)

15.30 Pauze met rondleidingen door de getransformeerde congreslocatie De Titaan door architecten Braaksma & Roos
16.00 What’s next? Belangrijkste bevindingen door architect Ninke Happel, Elisabeth Boersma (directeur NRP) en Bart Krol (voorzitter NRP)
16.45 Uitreiking Gulden Feniks 2023
17.30 Borrel met rondleiding door De Titaan door architecten Braaksma & Roos
19.00 Einde

Werksessies en talkshow

Je kiest ter plekke op het congres tussen de talkshow of een van de werksessies. Let op: per sessie is er beperkt ruimte.

Tickets

Tickets geven toegang tot het congres én uitreiking van de Gulden Feniks

 

Programma-onderdelen

Plenair

Keynote: Floris Alkemade

Floris Alkemade is architect en stedenbouwkundig ontwerper. Gedurende achttien jaar werkte hij met Rem Koolhaas en was hij een van de zes partners van het befaamde Office for Metropolitan Architecture. In 2008 richtte hij zijn eigen ontwerpbureau FAA op en vervulde van 2015 tot 2021 de functie van Rijksbouwmeester. Floris opent het congres met een keynote over de urgentie en evidentie van het beter benutten en doorontwikkelen van bestaand vastgoed.

Plenair

Moderator: Sophie Derkzen

Sophie Derkzen is journalist en presentator. Derkzen studeerde af in de Geschiedenis van Politiek Debat en voltooide de Master Journalistiek en Nieuwe Media aan de Universiteit Leiden. Als politiek redacteur bij Vrij Nederland schreef ze lange binnenland-reportages. Inmiddels presenteert ze voor de VPRO Bureau Buitenland, in 2022 bekroond met de Zilveren Reismicrofoon voor het beste radioprogramma van het jaar. Daarnaast treedt ze regelmatig op als debatleider en podium-interviewer, zo ook bij dit congres.
Foto: Hilde Harshagen/VPRO

Werksessie

Renoveren met Respect

Nederland staat voor een grote uitdaging in de verduurzaming van de woningvoorraad. Tegelijkertijd hebben die bestaande woningen allerlei sociale, esthetische, economische en gebruikskwaliteiten. Wie ziet welke kwaliteiten en hoe kan je daarvan optimaal gebruikmaken bij verduurzaming? In deze sessie, onder leiding van Lidwine Spoormans (architect en onderzoeker TU Delft) en Erna van Holland (Programmamanager NRP), onderzoeken we een digitale werkmethode om verschillende perspectieven van stakeholders zoals bewoners, eigenaren, overheid, corporaties en architecten beter inzichtelijk te maken en mee te nemen in (ontwerp)beslissingen. Met bijdragen van Veerle Leijnse (beleidsadviseur monumenten gemeente Almere), Marcel IJsselstijn (onderzoeker cultuurlandschap en stedenbouw, RCE) en Jean-Paul Hitipeuw (zelfstandig adviseur, o.a. bij Team Conceptontwikkeling Ymere).
Foto: Bijlmerplein, multifunctionele buurt in Amsterdam Zuidoost

Werksessie

Circulair ontmantelen: van Circle of Blame naar Circle of Opportunity

Nú impact maken, vraagt om ontwikkelen op basis van het bestaande. Een veelgehoorde reden waarom dat niet lukt: we willen zelf wel, maar de ketenpartner niet. In deze sessie doorbreken we deze circle of blame, met vertegenwoordigers uit de hele keten. Mirjam Schmüll (initiatiefnemer Gebouwenmarktplaats) gaat in gesprek met Arnout Selles (Technisch Planontwikkelaar bij Groothuis Bouwgroep), Jan Willem ter Steege (Popma Ter Steege Architecten), Hans Nijkamp (directeur sloopbedrijf RGS Groep) en Marga van Beek (directie vastgoed Universiteit Utrecht). We onderzoeken wat er nodig is om met elkaar te bouwen met grote bouwdelen uit gesloopte panden. Je hoort welke bezwaren er leven bij je ketenpartners, en hoe zij jou zien. Omdat begrip voor de positie van de ander de circle of blame doorbreekt en zorgt voor impactvol bouwen op basis van het bestaande.

Circle of Blame - SCFG

Werksessie

Optoppen en uitdiepen

Het onbenut potentieel zit op het dak! Aan de hand van data-onderzoek laten we zien waar de kansen liggen voor optoppen – een laag op een bestaand gebouw zetten. Onder leiding van Arthur Lippus (Bouwcampus) en Sandra Nap (Holland Houtland) gaan we in gesprek met Zuid-Hollandse coalities van bedrijven die gezamenlijk bezig zijn met het opschalen van optoppen. Raak geïnspireerd door mooie voorbeelden en ga met ons in gesprek over waar de hick-ups zitten – en waar de versnelling. Met medewerking van Maarten Meijer en Timo Walraven (datateam Hogeschool Utrecht), Niels van Boven (Smits Vastgoedzorg)​ Joep Windhausen (Nieuwe Architecten)​ Mariette Broesterhuizen​ (VORM), Priya Budhoo (ERA Contour) en Bas van den Broeck (Schaeffer Architecten).
Foto: SUM+concept optoppen i.s.m. Smits Vastgoedzorg

Talkshow

Gulden Feniks, een prijs om van te leren

Geslaagde renovatie, transformatie en herbestemming vraagt om lef en creativiteit bij alle betrokkenen. Welke ruimte en mogelijkheden zijn er te vinden in het bestaande? En hoe kunnen we van elkaar leren? We praten over de grote ontwikkelingen op het gebied van renovatie en transformatie en laten projecten die genomineerd zijn voor de Gulden Feniks aan het woord. Met Sabine Renders (jurylid Gulden Feniks en directeur Hembrug Zaandam BV), Uri Gilad (architect en partner Office Winhov) en Ed Bakx (voormalig projectleider gemeente Twello).

Talkshow

Biobased isoleren

Om in 2050 een energieneutrale gebouwde omgeving te realiseren, moeten we vandaag al stappen nemen. Met het isolatie-offensief binnen de huidige woningvoorraad groeit ook de belangstelling voor het biobased isoleren. Tegelijkertijd zijn er over het gebruik ook veel vragen. In deze talkshow gaan we op zoek naar de urgentie en opschaalmogelijkheden om impact te maken. Met Chantal van Schaik (Holland Houtland), Rogier Stoker (Saint Gobain-Isover) en Thomas Möhring (Parteon).

Talkshow

Vormgeven aan verandering

Werken aan renovatie en transformatie in de bestaande stad zorgt per definitie voor ‘wicked problems’ met veel verschillende belangen. Het zijn geen technische, ruimtelijke of sociale problemen, maar alles tegelijk. In deze talkshow gaan we in gesprek over de veranderingen in de samenleving en bouwsector en wat dat vraagt van de competenties en houding van professionals. En wat je hierover kunt leren op de vernieuwde NRP Opleiding Renovatie en Transformatie. Met Edward van Dongen (Hoofd Initiatief & Concept ERA Contour), Ilke Klasen (stedenbouwkundig ontwerper De Zwarte Hond) en Elisabeth Boersma (NRP).

Rondleiding

De Titaan

Op het dynamische Binckhorstterrein van Den Haag heeft architectenbureau Braaksma & Roos de ingrijpende transformatie en uitbreiding van de voormalig Harting-Bank ontworpen. Als onderdeel van de ambitie van de gemeente Den Haag om dit bedrijventerrein weer op de kaart te zetten als aantrekkelijk woon-werkgebied, is het gebouw getransformeerd tot De Titaan, een levendige broedplaats voor creatieve startups en scale-ups. Allard de Goeij en Christina Kaiser (Braaksma & Roos) leiden je tijdens de pauze en borrel rond om meer te vertellen over de getransformeerde locatie.
Foto: de binnenkant van De Titaan

Plenair

What’s next? met Ninke Happel

Aan het einde van het congres vat Ninke Happel samen wat belangrijke bevindingen en conclusies zijn. Ninke is architect en mede-oprichter van architectenbureau Happel Cornelisse Verhoeven. Met het bureau werkt ze, naast de huisvestingsopgave, aan renovaties, restauraties en herbestemmingen van publieke gebouwen en interieurs in Nederland en België. Ninke is daarnaast jurylid van de Gulden Feniks en vaste columnist bij NRP. Iedere twee maanden schrijft ze over wat haar bezighoudt in de (bouw)wereld.

Plenair

Uitreiking Gulden Feniks

De NRP Gulden Feniks is dé nationale prijs voor renovatie en transformatie van de gebouwde omgeving. Dit jaar werden er 37 voorbeeldstellende projecten ingezonden in drie categorieën: renovatie, transformatie en gebiedstransformatie. Tijdens het congres horen we wie door de vakjury als uiteindelijke winnaars zijn gekozen. Presentatie door juryvoorzitter Geurt van Randeraat.

Praktische info

NRP-congres (On)benut potentieel en uitreiking Gulden Feniks

  • Datum: donderdag 2 november
  • Tijd: 12.00 – 19.00 uur
  • Locatie: De Titaan, Saturnusstraat 95, 2516 AG Den Haag
  • Voertaal: Nederlands

Vragen?

Neem contact op met Anne-Beth Broeders via secretariaat@nrp.nl

Koop hier je tickets

Sprekers en workshopleiders

Bekijk hieronder alle sprekers en workshopleiders die op het congres aanwezig zijn. Klik op de naam voor meer informatie.

 

Floris Alkemade (Sint-Oedenrode, 1961) is een architect en stedenbouwkundig ontwerper, gedurende achttien jaar werkte hij met Rem Koolhaas en was een van de zes partners van het befaamde Office for Metropolitan Architecture. In 2008 richtte hij zijn eigen ontwerpbureau FAA op, opererend vanuit Sint-Oedenrode, Brussel en Parijs. Van 2015 tot 2021 vervulde hij de functie van Rijksbouwmeester.  

Hij combineert zijn werk als architect en stedenbouwkundig ontwerper met het geven van onderwijs, lezingen en hij maakt deel uit de Staatscommissie Demografie. In 2018 werd hij gekozen als Nederlands Architect Van Het Jaar. Hij heeft diverse publicaties op zijn naam. Zijn essay De Toekomst van Nederland is inmiddels aan de zevende druk toe. Met de academie van Bouwkunst in Amsterdam publiceerde hij het boek Rewriting Architecture, een studie over het creatieve proces dat gepaard gaat aan het ontwerp van hergebruik. Op 18 juli 2021 was hij gast bij Zomergasten van de VPRO. 

Hij werkt daarbij zowel op nationaal als internationaal niveau aan complexe projecten. Zoals de gebiedsontwikkeling en inpassing van het TGV station in het centrum van het Franse Lille, het nieuwe stadshart van Almere, de herontwikkeling van het wereldcultuur erfgoed van de Zeche Zollverein in het Duitse Essen waar hij ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van het Ruhrmuseum en de herontwikkeling van het zeshonderd meter lange entrepotgebouw Macdonald in Parijs. Als Rijksbouwmeester koppelde hij deze ontwerpachtergrond aan een sterke sociaal-maatschappelijke agenda. Naast de kracht van het markt-  en het politieke denken ziet hij hier een grote verantwoordelijkheid voor de ontwerp- en verbeeldingskracht. 

Zoals ook uit zijn essay De Toekomst van Nederland (7e druk) spreekt – met als ondertitel De kunst van richting te veranderen – bouwt hij vanuit de ontwerpende creatieve blik een even hoopvol als samenhangend verhaal op over de vele noodzakelijke veranderingen die ons te wachten staan. Vanuit de verbeeldingskracht een verlangen naar de toekomst oproepen. 

Werksessie: Renoveren met Respect 

Lidwine Spoormans is opgeleid als architect en werkt sinds 2011 als onderzoeker en docent bij de sectie Heritage & Architecture aan de TU Delft. Na een carrière in de architectuurpraktijk, waarin ze werkte aan grootschalige woningbouw- en renovatieprojecten, keerde ze terug naar de TU Delft. Haar onderzoeksgebieden zijn woningrenovatie, bouwsystemen, interventiestrategieën, participatie en jong erfgoed. In het onderwijs organiseerde ze o.a. een reeks afstudeerstudio’s over de vernieuwing van diverse naoorlogse woonwijken. Ze werkt in internationale onderzoeksnetwerken zoals COST Action on European Middle-Class Mass Housing en DOCOMOMO international. In 2017 lanceerde ze het digitale platform www.love80sarchitecture.nl.

Momenteel rondt ze haar PhD onderzoek af waarin ze de erfgoedkwaliteiten van woonwijken uit de jaren zeventig en tachtig bestudeert, vanuit het perspectief van verschillende stakeholders. Het is haar ambitie om de kloof tussen beschermd erfgoed en alledaagse woonbuurten te overbruggen. 

Talkshow: Vormgeven aan verandering 

Ilke Klasen is stedenbouwkundig ontwerper. Vorig jaar studeerde ze cum laude af aan de Technische Universiteit Eindhoven op het onderwerp participatie. Ze is gedreven door de vraag: wie zijn wij (ruimtelijk ontwerpers) om te bepalen hoe de omgeving van een ander eruit moet zien? Want wie zijn wij om te denken dat we het beter weten dan de mensen die er wonen en vaak komen? Na een jaar onderzoek waarin ze concludeerde dat participatie cruciaal is maar vaak fout gaat, heeft ze aanbevelingen opgesteld en een laagdrempelige spelmethode ontwikkeld om participatie te verbeteren en ook nog eens leuk te maken. Met haar afstuderen won ze de tweede prijs van de NRP Masterprijs. Momenteel werkt Ilke bij De Zwarte Hond in Rotterdam. Daar werkt ze aan stedenbouwkundige projecten op diverse schaalniveaus en komt ze door middel van participatief samenwerken tot creatieve en gedragen oplossingen voor complexe opgaven.   

Werksessie: Optoppen en uitdiepen
Talkshow: Biobased isoleren 

Holland Houtland is transitiemaker in de bouw en aanjager van biobased bouwen. Holland Houtland werkt aan het zichtbaar maken van biobased aanbod om projecten voor woningbouw mogelijk te maken. De oprichters Sandra Nap en Chantal van Schaik, werken vanuit de missie van Holland Houtland om te bouwen binnen carbon budget van het Parijs Akkoord. 

Werksessie: Optoppen en uitdiepen

Arthur is Transitiemanager Industriële Woningbouw bij De Bouwcampus en richt zich daarbij met name op optoppen. Arthur heeft als Kwartiermaker in de Bouw uitgebreide ervaring in het begeleiden van transities in de bouw, de laatste jaren met name in energietransitie, circulair bouwen en industrialiseren in de sociale woningbouw.

Arthur is in energieke teams de creatief omdenker om (soms taai), transities zo snel mogelijk van denken naar doen te krijgen en daar vervolgens mooie ervaringsverhalen van te maken. Concrete tips, flops en flops. Daar leer je het snelste van en het nodigt anderen uit met een klein beetje lef ook mee te gaan doen. Met zijn motto ‘kan niet ken ik niet’ én interesse en respect voor andere ideeën draagt hij zo actief bij aan Bouwend Nederland in beweging voor toekomstbestendig wonen. 

Talkshow: Biobased isoleren 

De bouw verandert. Wetgeving, duurzaamheidsdoelstellingen, Klimaatakkoorden en vooral de wil vanuit de branche en de opdrachtgevers, moeten ervoor zorgen dat de bouwsector duurzamer wordt. Maar wat is duurzaam bouwen en hoe kunnen gebouwen en woningen minder milieubelastend zijn bij de bouw, tijdens gebruik en aan het einde van de levenscyclus?

In de afgelopen zeventien jaar dat Rogier werkzaam is bij Isover, stonden deze onderwerpen al in de belangstelling. Vandaag de dag zijn ze actueler dan ooit, wordt het nut en de noodzaak steeds duidelijker en zijn ze niet meer vrijblijvend van aard. Deze onderwerpen zijn essentieel voor mens, dier en milieu en motiveren hem als buitenmens en als Solution specialist bij Isover dan ook om duurzame oplossingen te ontwikkelen. Bijvoorbeeld het assortiment met glaswol, wat toepasbaar is in een circulaire economie, uitbreiden met houtvezelisolatie, wat bijdraagt aan de doelstellingen van 2030.

Talkshow: Gulden Feniks en uitreiking Gulden Feniks 2023

Geurt van Randeraat is sinds december 2017 juryvoorzitter van NRP Gulden Fenix. Hij is oprichter van adviesbureau SITE urban development en ruim twintig jaar actief in complexe binnenstedelijke gebiedsontwikkeling. SITE verbindt ontwerp, financiën en markt, ontwikkelt visie en zet die om naar haalbare en uitvoerbare strategieën. Daarvoor heeft Geurt voor Bouwinvest gewerkt, adviesbureau BVR en Kristal projectontwikkeling. 

Van 2019 – 2015 was hij directeur van de wetenschappelijke masteropleiding Master City Developer (MCD). Een opleiding waaraan hij nog steeds verbonden is als docent. Geurt geeft regelmatig lezingen aan universiteiten of op congressen in zowel binnen- als buitenland. Daarnaast is hij lid van de redactieraad van Gebiedsontwikkeling.nu, lid van het algemeen bestuur van Forum voor Stedelijke Vernieuwing en ook actief als voorzitter van de SKBN Adviesraad, die als ambassadeur bijdraagt aan de kennisontwikkeling met betrekking tot werklocaties en de impact daarvan. 

 

Sophie Derkzen is journalist en presentator. Als politiek redacteur bijVrij Nederlandschreef ze lange binnenland-reportages. Inmiddels presenteert ze voor deVPROBureau Buitenland, in 2022 bekroond met deZilveren Reismicrofoon voor het beste radioprogramma van het jaar. Daarnaast treedt ze regelmatig op als debatleider en podium-interviewer. Derkzen studeerde af in de Geschiedenis van Politiek Debat en voltooide de Master Journalistiek en Nieuwe Media aan de Universiteit Leiden. 

Ninke is architect en mede-oprichter van architectenbureau Happel Cornelisse Verhoeven. Met het bureau werkt ze, naast de huisvestingsopgave, aan renovaties, restauraties en herbestemmingen van publieke gebouwen en interieurs in Nederland en België. Ninke is jurylid van de Gulden Feniks en vaste columnist bij NRP. Iedere twee maanden schrijft ze over wat haar bezighoudt in de (bouw)wereld. 

Werksessie Optoppen en uitdiepen 

Maarten Meijer is geo-data onderzoeker bij Lectoraat Nieuwe Energie in de Stad van de Hogeschool Utrecht (HU). Hij betoogt dat, tegenover de stelling dat elk gebouw uniek is, een focus op overeenkomsten noodzakelijk is voor snelle grootschalige renovatie om de energie-,klimaat- en biodiversiteitscrisis aan te pakken. Net als in de biologie weet je dat elk gebouw een zekere mate van verwantschap kent met anderen; niets ontstaat zomaar.  Door computer vision en open data te gebruiken, verzamelt Maarten eigenschappen van Nederlandse wooncomplexen om verwante gebouwen te identificeren, waardoor bestaande renovatie-oplossingen efficiënt kunnen worden opgeschaald.

Maartens doel: het innovatielandschap voor industriële, klimaat-positieve renovatie in kaart brengen en daarmee bijdragen aan een praktische, schaalbare en effectieve verduurzaming van de woningvoorraad. En het liefst gisteren van het gas af.

Werksessie Vormgeven aan verandering

Edward van Dongen is opgeleid als architect en werkt sinds 2011 bij ERA Contour, sinds kort als directeur Identiteit & Vernieuwing. Hij werkt het liefst aan die plekken in de stad die liefde en aandacht nodig hebben. Die plekken vragen er vaak om anders te kijken naar de opgave. Niet alleen vanuit de statistieken waarmee we de problemen in beeld brengen. Overal zijn buurtmakers te vinden die zich inzetten voor de plek waar ze trots op zijn. Het vinden van die kansen en dat anders kijken naar de opgave vindt hij zo relevant dat hij via diverse opleidingen, de MCCO van de Neprom, de ASRE en de NRP academie ook buiten zijn eigen organisatie zijn manier van werken deelt. Voor de NRP Opleiding Renovatie en Transformatie organiseert hij samen met Hans Erdmann al een aantal jaren de workshop Unfolded waarin de deelnemers aan de slag gaan met de vraag wat zij nodig hebben om het verschil te maken.