Resultaten voor "" :

Bekijk alle resultaten

Dé nationale prijs voor renovatie en transformatie van de gebouwde omgeving

De NRP Gulden Feniks is dé nationale prijs voor renovatie en transformatie van de gebouwde omgeving. Successen en inzichten worden hierbij gedeeld; de Gulden Feniks is een prijs om van te leren.

Om die reden kan iedereen een voorbeeldstellend project aandragen in drie categorieën: renovatie, transformatie en gebiedstransformatie. Een vakjury kiest uit alle inzendingen de genomineerden en uiteindelijk maximaal vier winnaars.

Winnaars 2023 bekend

Huis van de gemeente Voorst in Twello, Pillows Hotel Maurits at the Park in Amsterdam en het NRE-terrein in Eindhoven zijn de winnaars van de NRP Gulden Feniks 2023. Zij wonnen deze prijs met hun voorbeeldstellende project op het gebied van respectievelijk renovatie, transformatie en gebiedstransformatie. De wildcard ging dit jaar naar het Getijdenpark Eiland van Brienenoord in Rotterdam. 

Dit jaar werden er 37 projecten ingezonden in de categorieën renovatie, transformatie en gebiedstransformatie. Na de jurybezoeken op 21 en 22 september 2023 heeft de jury acht projecten genomineerd. Klik op de titel van het projecten om de projectvideo te bekijken en de beoordeling van de jury te lezen: 

De Gulden Feniks wordt uitgereikt voor projecten in drie categorieën:

Renovatie

Met renovatie bedoelen we: panden die door herstel en/of gedeeltelijke vernieuwing een aantoonba­re, duurzame toekomstwaarde hebben gekregen met behoud van hun oorspronkelijke functie. Projecten in de categorie renovatie dienen te zijn opgeleverd.

Transformatie 

Transformatie gaat om panden die een geheel nieuwe toekomst heb­ben gekregen door een verandering van functie. Projecten in de categorie transformatie dienen te zijn opgeleverd.

Gebiedstransformatie

Gebiedstransformatie wil zeggen: de herontwikkeling van bestaand bebouwd gebied, dat een versterkte of vernieuwde betekenis heeft gekregen en waarbij de bestaande bebouwing een substantiële rol speelt. Projecten in de categorie gebiedstransformatie hoeven nog niet geheel opgeleverd te zijn. Deze projecten bestaan uit opgeleverde onderdelen waarin sprake is van renovatie en/of transformatie en er moet zicht zijn op daadwerkelijke realisatie van de nog niet uitgevoerde onderdelen.

Wildcard 

Een wildcard kan als extra prijs worden uitgereikt aan een bijzonder project, dat met een relatief lage investering per m2 een grote impact heeft ofwel anderszins speciaal en uitzonderlijk van aard is, en daarmee een voorbeeldfunctie/leerfunctie heeft. Bijzondere projecten kunnen dwars door de categorieën renovatie, transformatie en gebiedstransformatie lopen, en zij kunnen ook een tijdelijk karakter hebben.

Inzendingen die voldoen aan de voorwaarden van de prijs worden beoordeeld door een vakkundige jury met verschillende achtergronden. Zij nomineren maximaal tien projecten aan de hand van de vijf criteria: duurzaamheid, sublimatie, economische waardecreatie, maatschappelijke waardecreatie en innovatie. Tenslotte wijst de jury maximaal vier winnaars aan: één in elke categorie en eventueel een wildcard. Lees meer over de beoordeling in het Reglement NRP Gulden Feniks 2023.

Jury

Geurt van Randeraat (voorzitter), SITE urban development
Bess Blomjous, Studio Bess
Thijs Asselbergs, Thijs Asselbergs architectuurcentrale
Sabine Renders, projectdirecteur Hembrugterrein
Jaap Wiedenhoff, ingenieursbureau ABT
Dirk Baalman, onderzoeker-adviseur
Ninke Happel, Happel Cornelisse Verhoeven
Jack Hock
Bruce Verdonschot (adviseur jury)

Benieuwd naar projecten die eerder werden ingezonden voor de Gulden Feniks? Bekijk het archief via onderstaande knop. Heb je een vraag over een specifiek jaar, categorie of inzending? Neem dan contact op met m.francke@nrp.nl voor meer informatie.

Nieuws

02 nov 2023

Winnaars Gulden Feniks 2023 bekend

Winnaars Gulden Feniks 2023 bekend

Nieuws

29 mei 2023

Mooie oogst voor Gulden Feniks: 37 inzendingen

Mooie oogst voor Gulden Feniks: 37 inzendingen

Nieuws

31 mei 2023

Masterprijswinnaar Bruce Verdonschot loopt mee met de jury van Gulden Feniks

Masterprijswinnaar Bruce Verdonschot loopt mee met de jury van Gulden Feniks