Resultaten voor "" :

Bekijk alle resultaten

Dé nationale prijs voor renovatie en transformatie van de gebouwde omgeving

De NRP Gulden Feniks is dé nationale prijs voor renovatie en transformatie van de gebouwde omgeving. Successen en inzichten worden hierbij gedeeld; de Gulden Feniks is een prijs om van te leren.

Om die reden kan iedereen een voorbeeldstellend project aandragen in drie categorieën: renovatie, transformatie en gebiedstransformatie. Een vakjury kiest uit alle inzendingen de genomineerden en uiteindelijk maximaal vier winnaars.

Mooie oogst voor de Gulden Feniks 2023

Dit jaar werden er 37 projecten ingezonden voor de NRP Gulden Feniks. Op 21 en 22 september bezoekt de jury een selectie van de projecten om een nog beter beeld te krijgen van de kwaliteit. De inzenders krijgen zo de kans hun project toe te lichten. Daarna maakt de jury de officiële nominaties bekend. De prijsuitreiking van de Gulden Feniks vindt dit jaar plaats tijdens het congres op 2 november in Den Haag. 

De Gulden Feniks wordt uitgereikt voor projecten in drie categorieën:

Renovatie

Met renovatie bedoelen we: panden die door herstel en/of gedeeltelijke vernieuwing een aantoonba­re, duurzame toekomstwaarde hebben gekregen met behoud van hun oorspronkelijke functie. Projecten in de categorie renovatie dienen te zijn opgeleverd.

Transformatie 

Transformatie gaat om panden die een geheel nieuwe toekomst heb­ben gekregen door een verandering van functie. Projecten in de categorie transformatie dienen te zijn opgeleverd.

Gebiedstransformatie

Gebiedstransformatie wil zeggen: de herontwikkeling van bestaand bebouwd gebied, dat een versterkte of vernieuwde betekenis heeft gekregen en waarbij de bestaande bebouwing een substantiële rol speelt. Projecten in de categorie gebiedstransformatie hoeven nog niet geheel opgeleverd te zijn. Deze projecten bestaan uit opgeleverde onderdelen waarin sprake is van renovatie en/of transformatie en er moet zicht zijn op daadwerkelijke realisatie van de nog niet uitgevoerde onderdelen.

Wildcard 

Een wildcard kan als extra prijs worden uitgereikt aan een bijzonder project, dat met een relatief lage investering per m2 een grote impact heeft ofwel anderszins speciaal en uitzonderlijk van aard is, en daarmee een voorbeeldfunctie/leerfunctie heeft. Bijzondere projecten kunnen dwars door de categorieën renovatie, transformatie en gebiedstransformatie lopen, en zij kunnen ook een tijdelijk karakter hebben.

Inzendingen die voldoen aan de voorwaarden van de prijs worden beoordeeld door een vakkundige jury met verschillende achtergronden. Zij nomineren maximaal tien projecten aan de hand van de vijf criteria: duurzaamheid, sublimatie, economische waardecreatie, maatschappelijke waardecreatie en innovatie. Tenslotte wijst de jury maximaal vier winnaars aan: één in elke categorie en eventueel een wildcard. Lees meer over de beoordeling in het Reglement NRP Gulden Feniks 2023.

Jury

Geurt van Randeraat (voorzitter), SITE urban development
Bess Blomjous, Studio Bess
Thijs Asselbergs, hoogleraar Architectural Engineering
Sabine Renders, projectdirecteur Hembrugterrein
Jaap Wiedenhoff, ingenieursbureau ABT
Dirk Baalman, onderzoeker-adviseur
Ninke Happel, Happel Cornelisse Verhoeven
Jack Hock
Bruce Verdonschot (adviseur jury)

Ben je benieuwd naar de projecten die dit jaar zijn ingezonden en kans maken om genomineerd te worden? Of de genomineerde projecten en winnaars van voorgaande jaren? Bekijk dan het archief. Heb je een vraag over een specifiek jaar, categorie of inzending? Neem dan contact op met m.francke@nrp.nl voor meer informatie.

De Wereldburger in Amsterdam, De Voortuinen in Amsterdam en Kerckebosch in Zeist wonnen vorig jaar de Gulden Feniks met hun voorbeeldstellende project op het gebied van respectievelijk renovatie, transformatie en gebiedstransformatie. Daarnaast ontving De Utrecht in Leeuwarden een wildcard. De vakjury selecteerde de winnaars uit 48 ingediende projecten.

Nieuws

29 mei 2023

Mooie oogst voor Gulden Feniks: 37 inzendingen

Mooie oogst voor Gulden Feniks: 37 inzendingen

Nieuws

06 jun 2023

Een bezoek aan de natuurinclusieve wijk Kerckebosch in Zeist

Een bezoek aan de natuurinclusieve wijk Kerckebosch in Zeist

Nieuws

31 mei 2023

Masterprijswinnaar Bruce Verdonschot loopt mee met de jury van Gulden Feniks

Masterprijswinnaar Bruce Verdonschot loopt mee met de jury van Gulden Feniks