Resultaten voor "" :

Bekijk alle resultaten

NRP-partnerreis: Metropoolregio Rijn-Ruhr

16 oktober 2024 — 18 oktober 2024

Ruhrgebied

NRP partnerreis

In tegenstelling tot eerdere studiereizen bezoeken we tijdens de NRP-partnerreis dit jaar geen stad, maar een hele regio: de Metropoolregio Rijn-Ruhr. Hier willen we de samenhang van de verschillende ruimtelijke, sociaalmaatschappelijke en sociaaleconomische opgaven (laten) zien.

De veranderingen die de afgelopen decennia in deze regio hebben plaatsgevonden zullen maar weinigen ontgaan zijn. Van een gebied dat zwaar bepaald en belast werd door industriële activiteiten en de winning van steen- en bruinkool, transformeerde het ingrijpend naar een metropoolregio die sterk inzet op vergroening, duurzaamheid en een verbeterde leefbaarheid. Hierbij bleef een deel van de oude infrastructuur bestaan in een landschap waar veel ruimte is gereserveerd voor culturele bedrijvigheid en duurzaam toerisme.

De veranderingen die daarmee al enige tijd gaande zijn, krijgen momenteel een vervolg met plannen om het gebied tot een vooraanstaand laboratorium voor transities op het gebied van vervoer, circulaire economie, energie en industrie te maken. Het programma van de reis zal in het teken staan van de volgende drie thema’s: gebiedsontwikkeling & landschap, transformatie en wonen.

Lees onder de afbeelding het programma in een notendop

Meld je aan voor de partnerreis

Programma

16 oktober: Aken en Keulen 

We vertrekken vanuit Utrecht naar Aken voor een bezoek  aan de Cross Border Future Studio Maas-Rijn (een gezamenlijk initiatief van het College van Rijksadviseurs en het Bundesinstitut für Bau-, Stadt- und Raumforschung – BBSR). Hier worden we ontvangen door de RWTH Aachen University en de BBSR. Vervolgens reizen we door naar Keulen waar we drie transformatieprojecten zullen bezoeken. We overnachten in 25hours Hotel The Circle Cologne. Dit hotel dankt zijn naam aan de extravagante vorm van het gebouw uit de jaren zestig, dat oorspronkelijk werd gebouwd voor de verzekeringsmaatschappij Gerling.  

17 oktober: Duisburg, Krefeld en Düsseldorf 

Vanuit Keulen reizen we naar Duisburg voor een bezoek aan landschapspark Duisburg-Nord (foto hierboven). In slechts enkele decennia is deze staalfabriek omgetoverd tot een inmiddels vermaard natuur- en cultuurlandschap. Vervolgens staat een bezoek aan de revitalisering van de Mies van der Rohe Campus in Krefeld op het programma. We overnachten in Düsseldorf.  

18 oktober: Dortmund en Hamm

Vanuit Düsseldorf reizen we via projecten in Dortmund naar Hamm. Hier staat het voormalig mijnencomplex Heinrich Robert (foto hieronder), één van de laatste producerende kolenmijnen, aan de vooravond van een grootschalige transformatie naar een toegankelijk en aantrekkelijk nieuw stadsdeel onder de naam CreativRevier. Hamm vormt de indrukwekkende afsluiting van de reis.  

Partners worden per mail op de hoogte gehouden, en kunnen zich hier aanmelden.

Praktische info

Opstapplaats: Utrecht
Kosten: € 1.350,- (via factuur na aanmelding)
Tweede deelnemer van hetzelfde bedrijf: € 1.500,-