Fonteinkerk

Projectomschrijving
De Fonteinkerk is een eigenwijs en robuust gemeentelijk monument uit de jaren vijftig. Na zeventig jaar is ze begonnen aan haar tweede leven. Van een in onbruik geraakt kerkgebouw is het getransformeerd tot woongebouw.
De Fonteinkerk is in 1958 in gebruik genomen en kwam tot stand door een grote financiële actie voor een kerkgebouw in de wijk West van Voorburg. Tot 2014 is de kerk in gebruik geweest. Daarna besloot de Protestantse Gemeente Voorburg het gebouw te verkopen en is er gezocht naar een koper die het gebouw een nieuwe functie wilde geven. Wibaut besloot de kerk aan te kopen en vroeg HP architecten om een ontwerp voor de transformatie te maken.
Het kerkgebouw is in de jaren vijftig ontworpen door de Voorburgse architect Albert van Essen. Het meest karakteristiek zijn de twee hoge betonnen klokkentorens en de glazen voorgevel. De ruwe baksteen gevel draagt een aantal grote balken waarop het dak rustte. Dezelfde balken dragen nu de drielaagse nieuwbouw die op het gemeentelijke monument is gestapeld. In beeld althans. De constructieve realiteit is dat er aan de binnenzijde een volledig nieuwe constructie is toegevoegd die de nieuwbouw draagt.
Opdrachtgever
Wibaut
Ontwerper
HP architecten
Overige betrokken partijen
AIVM (ontwikkelaar)
FARO (landschap)
Horsman & co (aannemer)