Resultaten voor "" :

Bekijk alle resultaten

Nimeto

Categorie: Nominatie

Locatie: Utrecht

Jaar: 2024

Projectomschrijving

In MBO Nimeto worden vakken als restaureren, etaleren en decorbouw gegeven. Het gebouw bestaat uit vijf bouwdelen, gebouwd tussen 1967 en 2016 en is doorsneden door een straat. Het voelde voor de transformatie niet als één school. Door ad-hoc ingrepen was de eenvoudige schoonheid van de oorspronkelijke architectuur onleesbaar geworden. De charme van de vakken werd overstemd en verborgen achter gesloten deuren aan generieke gangen.

De basisopgave was het voorzien in meer ruimte voor een groeiend studentenaantal. Stichting Mevrouw Meijer voerde een ontwerpend onderzoek uit dat aantoonde dat de oplossing in de bestaande gebouwen kon worden gevonden. Sloop en nieuwbouw was niet nodig. De benodigde grondige transformatie is opgevat als kans om de kwaliteit van het gebouw te verbeteren.

Maarten van Kesteren kreeg als jonge architect de kans om het gebouw, de buitenruimte en belangrijkste meubels te ontwerpen. Met een minimum aan ingrepen zijn de bouwdelen getransformeerd tot één doorlopende leeromgeving. Delen van de bestaande structuur zijn weggehaald of geaccentueerd, waardoor een podium is ontstaan voor de stille kwaliteiten van de vakken en gebouwen.

De gebouwen zijn verbonden met een nieuwe colonnade. Tussen de gebouwen, in het hart van de school, maakte een parkeerterrein plaats voor een nieuw schoolplein. Er zijn vier open plekken gemaakt in en tussen de gebouwen: drie vides en een nieuw schoolplein. Deze ruimten brengen licht en lucht terug in de gebouwen, dienen als oriëntatiepunten, verspreiden sfeer en daglicht en verbinden de bouwdelen. Ook maken ze de grote kelders bruikbaar. De extra ruimte voor het groeiend studentenaantal is hierdoor vrijwel geheel binnen de gebouwen gevonden.

Er is voorzichtig omgegaan met ruimte, materiaal en een beperkt budget. Overal in de school kun je blikken opvangen van studentenwerk of werkende studenten. De school voelt als een levendige werkplaats.

Opdrachtgever
Nimeto Utrecht

Ontwerper
Maarten van Kesteren architecten

Overige betrokken partijen
Stichting Mevrouw Meijer: mede-initiatiefnemer en begeleiding ontwerpend onderzoek
VDNDP: bouwkundige ondersteuning
Zri: advies bouwfysica, brandveiligheid en akoestiek
JVZ: constructeur
Tomas Degenaar: advies landschapsontwerp
SmitsRinsma: bestek landschap
Building For Tomorrow: projectmanagement
Van Miltenburg: hoofdaannemer
Scherrenberg: terreinaannemer