Stadhuis Den Helder
Winnaar Gulden Feniks 2024
Projectomschrijving
De gemeente Den Helder heeft een nieuw onderdak gevonden op de Rijkswerf Willemsoord en geeft daarmee een nieuwe impuls aan dit lang verwaarloosde gebied. Het nieuw stadhuis is nu gehuisvest in twee historische panden die daartoe zijn aangepast en gerenoveerd: de mastenloods – een 19de-eeuws gebouw met de status van rijksmonument – en een zeilmakerij uit de naoorlogse periode.
Als nieuw ‘huis voor de stad’ heeft de mastenloods een binnenstraat gekregen met daaraan grenzend de publieksbalies, de raadzaal, de trouwzaal, een werkcafé en een vergadercentrum. De historische draagconstructie van geschoorde standvinken bepaalt nog steeds het karakter en de indeling van de mastenloods. Via nieuwe daklichten die zijn ingepast binnen de stramienmaat van de kap, komt nu volop daglicht binnen dat nodig is voor de nieuwe functie. Met dit nieuwe daglicht worden ook de namen leesbaar op de houten kapspanten, die de wervianen die hier werkten hebben achtergelaten.
In de zeilmakerij zijn het bestuur en de ambtelijke organisaties ondergebracht. Voor een optimale daglichttoetreding in het hart van het gebouw is over alle drie verdiepingen een vide gemaakt met daaraan grenzend de gemeenschappelijke voorzieningen en overlegruimtes. Langs de gevels bevinden zich ca. 250 flexibele werkplekken met uitzicht over Willemsoord. Het beeldbepalende betoncasco van de gevel is ingevuld met moderne menierode kozijnen.
Bij de herontwikkeling zijn beide gebouwen verduurzaamd, waarbij diverse energiebesparende ingrepen plaatsvonden. Het nieuwe stadhuis is hierdoor optimaal geïsoleerd en voorzien van een Warmte Koude Opslag. De zeilmakerij is een energieneutraal gebouw geworden door toevoeging van zonnepanelen op het dak.
Met deze herbestemming heeft de gemeente Den Helder de toekomst van beide marinegebouwen veiliggesteld en een belangrijke impuls gegeven aan haar nautische cultuur door een sterkere verbinding te maken tussen stad met haar inwoners en de Rijkswerf Willemsoord met haar nieuwe hart van de stad.
Juryoordeel
Iedereen uit de bouwketen – van opdrachtgever tot ontwerper en loodgieter – moet naar het Stadhuis Den Helder om te komen kijken hoe je transformeren op een voorbeeldige wijze aanpakt, aldus de jury. De betrokken ontwerpers, Office Winhov en Van Hoogevest Architecten en hun adviseurs, hebben hun opgave op sublieme wijze, tot in alle finesse, doordacht.
Het team toont aan dat het met schaal en detaillering kan werken. Ook kreeg het de opdracht om de grootsheid van de mastenloods en de zeilenmakerij leefbaar te maken. Daar is het met vlag en wimpel in geslaagd. Er zijn heel aangename ruimtes ontstaan.
Opdrachtgever
Gemeente Den Helder
Ontwerper
Architectuur ontwerpcombinatie: Office Winhov en Van Hoogevest Architecten
Overige betrokken partijen
Ontwikkelingsmaatschappij Zeestad
Aannemer: Friso Bouwgroep, Sneek
Restauratie: Jurriëns Noord
Installaties: Pranger Rosier Installaties, Unica
Vast meubilair: Issos, Aalsmeer
Los meubilair: Interior Works, Amsterdam
Keukenontwerp: Sense FM
Uitvoering keuken: Groku, Kampen & Jos ten Berg, Nieuwegein
Stedenbouwkundig plan en openbare ruimte: West 8
Constructeur: ABT, Velp
Installaties: W4Y adviseurs Harderwijk
Bouwfysica: Cauberg Huygen Amsterdam
Bouwkosten en procesmanagement: BBN Adviseurs, Houten
Signing en Wayfinding: Janno Hahn, Amsterdam
Carpet ontwerp: Edith van Berkel, Amsterdam
Veiligheid: Meelis en partners Amsterdam
Verlichting: Beers Nielsen