Terug naar overzicht

Alumnidag in het teken van AI

Op 13 september was de eerste alumnidag van de NRPopleiding Renovatie en Transformatie. In de Watertoren in Delft kwamen ruim 30 oud-deelnemers bij elkaar voor een vertrouwde opleidingsdag met inspirerende sprekers, een rondleiding, workshops en een borrel. 

Een dag in het teken van AI

De dag stond in het teken van Artificial Intelligence. Een thema waarvan veel bedrijven en organisaties zich afvragen wat ze hiermee moeten. Een verkeerde vraag, volgens de spreker en schrijver van het boek AI voorbij de hype Aaron Mirck. Technologie – en dus ook AI – is een middel, geen doel. Het kan heel nuttig zijn om repetitief werk te automatiseren, data te analyseren of creatieve uitingen te genereren. Of zoals hij het zelf stelde: Gebruik AI om de mogelijkheden van mensen te vergroten, niet als doel op zich.  

Tekst gaat verder onder de foto

Gedragsverandering is minder sexy dan AI  

Naast de kansen die AI biedt, waarschuwde Aaron ook voor de risico’s of klimaatschade. Elke vraag aan ChatGPT zorgt bijvoorbeeld voor meer dan 4 gram CO2-uitstoot, evenveel als bij de productie van een plastic tasje. Hij hield de deelnemers een spiegel voor, want AI is niet de oplossing voor alles. Professionals zijn bijvoorbeeld per week zo’n 12 uur kwijt aan email. Generatieve AI kan worden gebruikt om automatische antwoorden te genereren. Dat bespaart tijd. Maar het is effectiever als mensen niet continu hun mailbox open hebben staan, maar in hun agenda tijd blokken voor het beantwoorden van mails. Gedragsverandering is echter minder sexy dan AI.  

Gebruik AI om de mogelijkheden van mensen te vergroten, niet als doel op zich” – Aaron Mirck

Van waterbassin naar kunstmuseum  

Naast de Watertoren ligt een verborgen parel. Een ondergronds waterbassin dat onlangs werd getransformeerd tot kunstcentrum RADIUS (genomineerde NRP Gulden Feniks). De cirkelvormige industriële reinwaterkelder blijkt van een ongekende schoonheid. De twee miljoen liter water hebben hun kalksporen op de betonnen wanden nagelaten, wat de ruimtes een bijna prehistorisch uiterlijk geeft. Met respect voor het rijksmonument ontwierp DP6 architecten een sfeervolle entree en een fascinerende tentoonstellingsruimte. In het ontwerp is veel aandacht besteed aan een minimale ecologische voetafdruk door gebruik van biobased materialen en low tech installaties. Robert Alewijnse en Alexander Krösbacher van DP6 brachten het gebouw tot leven met een boeiende presentatie.  

Tekst gaat verder onder de foto 

Aan de slag met AI 

Onder leiding van Marieke Schoenmaker van Gamechanger.nl gingen deelnemers ‘s middags aan de slag met een aantal generatieve AI. Aan de hand van het NRP-Trendboek kregen ze de opdracht om AI in te zetten om renovatie en transformatie trends te analyseren, te brainstormen over mogelijke oplossingen en deze vervolgens te visualiseren. Juist de combinatie van brainstorm en visualisatie levert in korte tijd verrassende uitkomsten op. Die ervaring had ook Abel Ponger, een deelnemer aan de Opleiding dit jaar. Hij maakte voor zijn bijdrage voor het komende Trendboek gebruik van AI. “Mijn interview met collega Irene Ponec vormde de basis voor een AI ‘prompt’. Daarmee heb ik in minder dan geen tijd allerlei beelden gegenereerd door het prompt telkens wat aan te passen. Dit uiteindelijke beeld riep voor ons allebei perfect het juiste gevoel op dat paste bij het gesprek. En dat is veel makkelijker te communiceren met anderen dan een samenvatting van een gesprek”.  

Ontwikkelingen van woningen met 80% versnellen

NRP-alumnus Maarten Zwemmer is head of Commerce bij het Nederlandse techbedrijf OMRT, dat een parametrisch ontwerpplatform heeft ontwikkeld. In zijn presentatie gaf hij een indruk van de software waarmee in no time duizenden verschillende varianten worden gecreëerd en doorgerekend. Hierdoor wordt de ontwikkelingen van woningen met maar liefst 80% versneld.  Rick Titulaer, Computational Designer en Structural Engineer bij Arup, en toonde in zijn presentatie de meerwaarde van parametrisch ontwerp bij complexe projecten zoals de transformatie van het Santiago Bernabeu stadion in Madrid.