Terug naar overzicht

BNG Bank Erfgoedprijs uitgereikt aan gemeente Rheden

29 maart 2019
BNG Bank Erfgoedprijs uitgereikt aan gemeente Rheden

De gemeente Rheden heeft donderdag 28 maart de BNG Bank Erfgoedprijs 2019 in de wacht gesleept. Aan de titel is een geldbedrag van 25.000 euro verbonden. Ook Amersfoort, Leeuwarden en Oss waren in de race voor de prijs voor de gemeente die op de meest inspirerende wijze omspringt met haar erfgoed en als voorbeeld kan dienen voor andere gemeenten. De publieksprijs ging naar gemeente Amersfoort. De gemeente won met 1300 van de ruim 3000 stemmen.

De jury is in haar eindrapport lovend over de manier waarop Rheden met haar erfgoed omspringt. Rheden betrekt inwoners uitzonderlijk goed bij het erfgoed(beleid). De gemeente communiceert met originele instrumenten, zoals een Historisch Tafelkleed, Erfgoedcafés en Rheden op de Kaart. Rheden voert volgens de jury bovendien een slim beleid door bijvoorbeeld een ‘totaalvergunning’ integraal af te geven voor een hele wijk, de Amsterdamse Schoolwijk.

BNG Bank Erfgoedprijs

Sinds 2010 wordt op initiatief van het Erfgoedplatform van Kunsten ’92 een nationale prijs toegekend aan een Nederlandse gemeente met het beste erfgoedbeleid: de BNG Bank Erfgoedprijs.

Vorig jaar won gemeente Leiden en zij was daarom gastgemeente voor de prijsuitreiking van editie 2019. De award beoogt gemeenten te stimuleren zich actief in te zetten op cultureel erfgoed, ook ter versterking van beleidsterreinen als toerisme, cultuur, onderwijs, sociale zaken, ruimtelijke ontwikkeling en economie.