De NRP Academie is voor professionals in de vastgoedsector die zichzelf willen ontwikkelen in renovatie en transformatie. Een heel jaar worden zij geïnspireerd door elkaar, hun docenten en de leslocaties. Met volgend jaar alweer de 10e leergang van de NRP Academie is het tijd voor een terugblik. We spreken Hans Boutellier, Cees Anton de Vries, Hilde Remøy, Henk Diepenmaat en Vincent Gruis. Wat is hen het meeste bijgebleven?
Deze docenten zijn er al vanaf het begin bij, maar wat is hun rol? Wetenschappelijk adviseur van het Verwey-Jonker Instituut, Hans Boutellier opent elk academiejaar met zijn college. Cees Anton de Vries is organisatie adviseur en houdt zich vooral bezig met het thema Vernieuwen. Universitair hoofddocent Vastgoedmanagement Hilde Remøy en hoogleraar Housing Management Vincent Gruis zijn verbonden aan partner TU Delft en houden zich ook bezig met het thema Vernieuwen. Verbinder Henk Diepenmaat is gespecialiseerd in de strategie, ontwikkeling en implementatie van programma’s en projecten met verschillende spelers. Bekijk hier alle docenten van de NRP Academie.
Vincent blikt terug naar het ontwikkelen van de academie: "Wat mij het meest bijgebleven is gaat nog vooraf aan de 9 leergangen. Wij hebben de leergang opgezet in samenwerking met NRP partners en kennisinstellingen. Zo ontstond een leergang met een duidelijk didactisch model en heldere leerdoelen die aansluiten op behoeften van professionals". Voor Hilde zijn het de locaties van de cursusdagen die de NRP Academie bijzonder maken: “de prachtige locaties en gebouwen waar we steeds te gast zijn zijn mij bijgebleven. Ik denk dat we inmiddels alle provincies wel hebben gehad. De locaties leveren elke keer een bijzondere bijdrage aan elke cursusdag”. Cees Anton herinnert zich een jonge ontwerper uit de eerste lichting van de academie die hem na een cursusdag bedankte: “ze had taal gekregen voor dingen die ze al aanvoelde of vermoede. Een jaar kwam ik haar tegen. Toen sprak ze van een life changing moment en keek met dankbaarheid terug op het geleerde. Daar doe je het voor”. Henk herkent dit gevoel van trots: “als ik af en toe een mailtje krijg met een bedankje (mede gericht op mijn mede-docenten) waarin gerept wordt van “kamelen” en “koffielijsten” dan krijg ik een brede glimlach op mijn gezicht. De cursisten onder de lezers weten nu precies waarom het gaat”.
Hans steekt van het lesgeven zelf altijd wat op: "ik merk dat er een enorme gretigheid is onder de deelnemers om verder te komen in hun professionele omgeving. Op de eerste dag zijn er ook leidinggevenden van de cursisten mee. Dat geeft een speciale dynamiek en geeft de cursus een uniek karakter. De gedachtewisselingen zijn al die jaren heel open en informatief – ook voor mij als docent.” Daar sluit Cees zich bij aan: “het is ronduit inspirerend te werken met mensen die vooruit willen komen. Deels door te werken aan zichzelf en deels door meer vat te krijgen op hun professionele praktijk, die diep maatschappelijk is ingebed. Wat daarbij extra leuk is, is dat we nooit “zomaar” doceren. Een groot deel van de zaken die we doceren, wordt gebaseerd op casussen die cursisten zelf inbrengen.” Vincent vindt ook de samenwerking tussen kennisinstellingen en praktijkpartners uniek: "De academici reflecteren op de grote trends en reiken raamwerken aan om daarmee naar de eigen praktijk te kijken. Professionals brengen state-of-the-art praktijkvoorbeelden in die inspiratie bieden aan de deelnemers". Daarnaast is de groep cursisten elke keer weer divers, wat het lesgeven voor Hilde bijzonder maakt: “de cursisten leren van elkaar, en wij als docenten leren ook van de cursisten. De cursisten zijn altijd een hechte club, en het is heel mooi om te zien dat ze lang na het volgen van de academie nog contact hebben met elkaar”.
Hans geeft aan dat de relevantie voor de academie alleen maar zal toenemen en Hilde hoopt dat de academie zich blijft vernieuwen en daardoor “leuke uitdagingen en leermomenten kan blijven bieden over transformatie van bestaand vastgoed”. Ook Vincent vindt dat het tijd is om na te denken over renovatie van de leergang: "Waar liggen de nieuwe ontwikkelvragen en welke leerdoelen volgen daaruit? Welke onderwijsvormen passen bij de behoefte van huidige professionals? Die renovatie moeten we weer in samenwerking met kennisinstellingen en praktijkpartners vormgeven. En nu kunnen we daarbij ook de ervaring van vele alumni en liefst ook aspirant deelnemers inbrengen." Cees Anton hoopt dat NRP partners nog meer gebruik gaan maken van de kennis van alumni en de potentie van de academie: “bijvoorbeeld door action teams in onderzoeksprojecten of cursisten met een concrete opdracht vanuit hun directie. Zo wordt er nog beter gebruik gemaakt van het potentieel van de deelnemer en hoogwaardige begeleiding.” Henk prijst de combinatie van wetenschap en praktijk binnen de NRP Academie en heeft zin in de komende jaren: “met zijn bonte mix van docenten is de NRP Academie exemplarisch in het effectief combineren van theorie en praktijk. De NRP Academie laat de brede bouwsector zien dat de combinatie wetenschap-praktijk uitstekend te maken is en dat het geheel veel meer is dan de som der delen. Ik hoop dan ook dat nog vele lichtingen deze ervaring bewust mee mogen maken. Zo bouwen we samen aan de wereld van de toekomst!”
Meer lezen over de NRP Academie of je direct aanmelden? Dat kan via https://www.nrpacademie.nl/