Terug naar overzicht

De weg naar de genomineerden voor de NRP Masterprijs 2020

22 oktober 2020
De weg naar de genomineerden voor de NRP Masterprijs 2020

Op 12 oktober vond de eerste ronde plaats van de jurering van de NRP Masterprijs. En met maar liefst 22 inzendingen had de jury er een flinke kluif aan. Voor het jury-overleg was de jury te gast op het nieuwe kantoor van Dura Vermeer in Leidsche Rijn. Een ruime vergaderzaal op de tweede verdieping met voldoende ruimte voor iedereen rekening houdend met anderhalve meter en met uitzicht op de daktuin. Voor André Köster (Dura Vermeer) was het zijn vuurdoop als jurylid. En ga er dan maar aanstaan met 22 masterscripties.

Hoe gaat dat nou in zijn werk, zo’n jurering? Alle juryleden ontvangen een overzicht met korte samenvattingen van elke masterscriptie, om te voorkomen dat je spoort bijster raakt. Elk jurylid kiest de volgens hem of haar top vijf beste scripties. Alle scores worden bij elkaar opgeteld en er ontstaat een lijst met inzendingen van 0 tot maximaal 6 punten. Vervolgens worden alle inzendingen besproken, te beginnen bij de lage scores en door tot de hoogste scores. Bij het bespreken hanteren we de criteria van de NRP Masterprijs: kwaliteit van de scriptie in het algemeen (breedte, diepte, methodologie, conclusies en aanbevelingen), de relevantie voor transformatie en renovatie, het belang van de betreffende studie voor de professionalisering van transformatie en renovatie, de innovatieve aspecten binnen de verrichte studie, originaliteit en de presentatie. De jury wisselt argumenten uit en maken hun standpunten duidelijk, wat uiteindelijk ook kan leiden tot een wijziging in de scores.

Het doel is uit te komen bij vijf genomineerden, die de breedte van het veld van de inzendingen weergeven. De jury had er dit keer zes en wilde er bijna voor zwichten om de zes inzenders te laten presenteren. Maar we hebben toch de knoop doorgehakt en er vijf genomineerd. Over veertien dagen mogen de studenten presenteren tijdens het tweede juryberaad. Op maandag 26 oktober worden de drie finalisten gekozen. De bekendmaking vindt plaats op 17 november, dus het blijft nog lang spannend voor de genomineerden.

Iets vertellen over de genomineerde inzendingen? Dat kan natuurlijk niet. Maar een klein tipje van de sluier kan ik wel oplichten: het zijn vier vrouwen en één man en ze hebben allemaal aan de TU Delft gestudeerd. Dat geeft overigens wel te denken. Er mogen veel meer inzendingen komen uit andere onderwijsinstellingen in de komende jaren!

Erna van Holland (NRP, secretaris) namens de jury: Eva Hermans (DNB, voorzitter), Ernst van der Leij (Brink), Karin Wolf (WDJArchitecten), Peter Blonk (Ymere) en André Köster (Dura Vermeer)

Door: Erna van Holland