Deelnemers NRP Opleiding Renovatie en Transformatie bezoeken Keilepand Rotterdam
Door Alma van Riet, 23 januari 204
Onze tweede opleidingsdag vond plaats in het Keilepand in Rotterdam. Een ‘activity-based’ locatie waarin onder de naam KeileCollectief verschillende gelijkgestemde bedrijven ruimte en faciliteiten delen. Een inspirerende locatie voor een inspirerende dag!
Denkwijze van kunstenaars inzetten
Allereerst nam Jetske van Oosten (architect, filosoof en tevens medeschrijver van het boek Maakkracht) ons mee in een nieuwe benadering voor complexe vraagstukken.
Hoe vertaal je een complexe opgave naar concrete handelingen? Hoe krijg je de wereld in beweging? Volgens Jetske door gewoon te DOEN. Door ergens te beginnen zonder dat je weet waar het naar toe gaat.
De creativiteit en denkwijze van kunstenaars kan hiervoor worden ingezet. Dit zijn doeners die in de praktijk kijken wat werkt. Voorbeelden hiervan zijn Bosk-Arcadia waarbij 1000 bomen wandelend door Leeuwarden gingen om aandacht te vragen voor de noodzaak om anders naar de relatie tussen mens en natuur te kijken. Of de ééndagszaak van Cascoland waarbij startende ondernemers op een laagdrempelige manier de mogelijkheid kregen om een eigen zaak te beginnen. Cascoland onderzocht hiermee op welke manier ondernemers kunnen bijdragen aan een betere, toegankelijkere buurt.
Re-vive, re-present of re-purpose
Ninke Happel (architect en columnist) vertelde ons vervolgens dat er volgens haar te weinig ruimte is om het maatschappelijke belang voorop te stellen. Zo moeten we duizenden woningen bijbouwen terwijl er veel gebouwen leeg staan die benut kunnen worden. Wat is ervoor nodig om deze korte termijnblik te verruimen?
Ninke pleitte ervoor dat we alleen moeten slopen wanneer de veiligheid en gezondheid in het geding komt of wanneer de bouwfysica te slecht is. Je kunt gebouwen laten herleven (Re-vive), aanpassen naar nu (Re-present) of een nieuwe bestemming geven (Re-purpose).
Aan de hand van het gebouw Fierenshoven in Antwerpen, legde Ninke ons uit hoe ze dit oude gebouw heeft laten herleven. Met bijzondere uitgangspunten, zoals boven in het gebouw een gezamenlijke ruimte in plaats van een penthouse voor één persoon. Zo kan iedereen genieten van het mooiste plekje in het gebouw.
Niet zoeken, maar doen
De rode draad in beide presentaties is voor mij dat niet het zoeken naar de oplossing, maar het gaan DOEN in kleine stapjes zorgt dat je tot de oplossing komt.
Naar aanleiding van deze presentaties ga ik direct drie kleine stappen zetten. Ik ga, om verspilling tegen te gaan, het belang van standaard vloerafwerking onder de aandacht brengen bij corporaties. Ik ga aan de slag met de vraag hoe we van een renovatie een feestje kunnen maken. En bij mogelijke sloop/nieuwbouw opgaves zorgen dat het behoud van de panden prioriteit wordt.
Een open blik
Na een heerlijke vegetarische lunch en een rondleiding door het pand werden we door Hans Erdmann (oprichter van Oasus) en Edward van Dongen (directeur Identiteit en Vernieuwing bij Era Contour) gestimuleerd om met een open blik te werken aan vernieuwing. Tijdens de inspirerende workshop ‘Unfolded’ vertelden alle deelnemers in een korte pitch wie voor hen een UPper (Unfolded Person) is en waarom. Deze pitches gaven ons meer inzicht in onszelf en in de andere deelnemers waarmee we elke opleidingsdag op zoek gaan naar iets waarvan we pas weten wat het is als we het gevonden hebben.