Terug naar overzicht

Duurzaamheidsniveau bestaande kantoren blijft achter

23 maart 2017
Duurzaamheidsniveau bestaande kantoren blijft achter

Nieuwbouwkantoren komen er volgens Roskam meestal goed uit qua duurzaamheid. Bij de bestaande bouw is dat anders: “Onderzoek van ECN (Energieonderzoek Centrum Nederland) wees uit dat 26,4 procent van de huidige kantoren energielabel A heeft, 7,4 procent label B, en 13,8 procent label C. Maar er zijn ook relatief veel met label G. En dat betekent: werk aan de winkel.”

Wat moeten gebouweigenaren doen?

Gebouweigenaren moeten zich afvragen of zij al een energielabel hebben, dit is te checken op www.ep-online.nl. Roskam schetst de huidige situatie: 31 procent van kantorenoppervlak heeft een energielabel, en 18 procent van het totale aantal kantoren heeft een energielabel. 43% van de huidige energielabels voor kantoren is niet goed (D of lager).

“Als een gebouw energielabel C heeft, kan de eigenaar zich gaan afvragen wat er nog meer verbeterd kan worden”, aldus Roskam. “Maar als een gebouw een energielabel heeft van D of lager, dan moet een gebouweigenaar aan de slag.” Ze raadt aan om een maatwerkadviseur in te schakelen, deze vind je op www.qbis.nl. “Een maatwerkadviseur kan aangeven wat het ongeveer gaat kosten om te verduurzamen. Aardig om te weten is dat je nu nog gebruik kunt maken van de energie-investeringsaftrek.”

Maatregelen die genomen kunnen worden om het energielabel te verbeteren zijn isolatie van de begane grondvloer, van de gevel en van het dak. Het is mogelijk om het energielabel te verbeteren door plaatsing van HR++ glas, door kierdichting, of door zonwering. Ook de aanschaf van zonnepanelen of een warmtepomp zorgen voor een verbetering. Als de maatregelen zijn uitgevoerd is het zaak om een nieuw energielabel te laten opstellen.

'Neem het beheer van je gebouw serieus'

Wat kost dat?

Als je van label G naar energielabel C, kost het zo’n 57 euro per vierkante meter. Van label G naar A kost ongeveer 64 euro per vierkante meter. Van C naar A is maar 11. Dit blijkt uit onderzoek van het EIB. “Neem het beheer van je gebouw serieus. Voorbereiden op de toekomst is belangrijk”, vindt Roskam.

Meer informatie is te vinden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.