Terug naar overzicht

Eerste renovatieproject volgens Bouwbesluit voor nieuwbouw

14 april 2021
Eerste renovatieproject volgens Bouwbesluit voor nieuwbouw

Renoveren en met hetzelfde gemak voldoen aan de hogere energieprestatie-eisen (EPA) voor nieuwe gebouwen? Dat kan met Isobooster Professional, de reflecterende isolatie voor de professionele bouw en gecertificeerd op de strengste actuele normen van BENG en het Bouwbesluit. Dit is een primeur in Nederland en een grote stap voorwaarts in het aandeel van de bouw binnen de energietransitie.

Alle nieuwbouw, zowel woning- als utiliteitsbouw, moet sinds 1 januari 2021 voldoen aan de eisen voor BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen). Als het gaat om de thermische isolatie zijn de eisen een stuk strenger dan bij renovatie. Zo schrijft de laatste versie van het Bouwbesluit bij nieuwbouw voor dak, gevel en vloer Rc-waarden voor van respectievelijk 6.3, 4.5 en 3.5 m2K/W. Voor renovatie zijn de minimumwaarden daarentegen 2,0, 1.3 en 2.5 m2K/W.

Renovatie van 100 jaar oud kararkteristiek huisje

Joost Vosmer van PXA, leverancier van Isobooster: "Wie renoveert met de hoge isolatiewaardes van Isobooster Professional zit altijd goed. Dat vergemakkelijkt niet alleen de vergunningsaanvragen, maar haalt ook het maximale uit de energiebesparing. Isobooster Professional is inmiddels ingezet bij tal van nieuwbouw en renovatieprojecten. Nu wordt het eerste renovatieproject naar de BENG-eis voor nieuwbouw getild. In Amerongen vindt de renovatie plaats van een karakteristiek huisje van bijna honderd jaar oud. Het maakt deel uit van het beschermde dorpsgezicht van de historische kern op de rand van de Utrechtse Heuvelrug. “Ideaal”, zegt verwerker Potiz over het gemak dat hij één materiaal voor zowel dak, gevel als vloer productrange kan gebruiken. “In één keer klaar voor alle bouwdelen. Dat is wel zo makkelijk. Omdat er geen aparte dampfolie meer nodig werkt het ook nog eens een stuk sneller dan andere isolatiematerialen.”

Monumenten op het hoogste isolatieniveau

“Het bewijst eens te meer dat BENG niet lastiger of duurder hoeft te zijn”, vertelt Joost Vosmer. “Isobooster Professional is onze meest robuuste lijn die voldoet aan de allerhoogste waarden. Sinds 2015 is het product voorzien van de BCRG-Gelijkheidsverklaring. We zien dat hiermee zelfs monumenten op het hoogste isolatieniveau worden gebracht en in veel gevallen ook nog eens in aanmerking komen voor subsidies zoals de ISDE.”