Terug naar overzicht

Elk project net iets duurzamer dan het vorige'

30 maart 2017
Elk project net iets duurzamer dan het vorige'

Namens Cobouw interviewde Ad Tissink ontwikkelaar Coert Zachariasse, directeur Delta Development Group. Een mooi portret van een ontwikkelaar die daden koppelt aan geloof in duurzaamheid. Buiten het licht van de schijnwerpers ontwikkelde Coert Zachariasse Park 20|20, het meest duurzame bedrijvenpark van Nederland. Meetbaar. Met de zachte, maar dwingende hand van een boekhouder liet hij iedereen steeds weer een stap verder zetten.

Het is niet super-flashy, de duurzaamheid druipt er niet vanaf. De allernieuwste 3D-geprinte gevels zul je in Park 20|20 niet vinden. Wel veel groene gevels en daken. En overal gezonde materialen en slimme installaties. Alles kan bovendien eenvoudig gedemonteerd worden en elders hergebruikt. Dat voel je als bezoeker. Bewust of onbewust. Zelfs op een druilerige voorjaarsdag hangt er een aangename sfeer in Park 20|20. En dat in Hoofddorp, toch een van de nationale kampioenen als het gaat om kantorenleegstand. Grotendeels buiten de schijnwerpers bouwden Delta Development, Reggeborgh en VolkerWessels hun duurzame parel. De publiciteit zochten ze niet veel op. Met de nauwgezetheid en volharding van een strenge boekhouder bouwden ze het stap voor stap verder. Duurzame argumenten vonden ze nooit genoeg. Niet als het niet financieel gunstig uitpakte.

Die boekhouder heeft een naam: Coert Zachariasse. Na zijn opleiding tot accountant ging hij projectontwikkelen in het bedrijf van zijn vader: Delta Development. Toen de cradle to cradle-filosofie populair werd en hem in zijn greep kreeg, liet hij ook niet meer los. Na een paar jaar stapte iedereen over op de volgende duurzaamheidshype, maar Zachariasse ging door. Hij hielp grondleggers Braungart en McDonough hun idealen vorm te geven en kreeg steeds nieuwe partijen aan zijn kant. Die overreedde hij met zachte hand om steeds een stapje verder te zetten. Elk nieuw project moest weer wat duurzamer worden dan het vorige.

Ambitieus

Met Park 20|20 startte hij toen er economisch nog een heel andere wind waaide door de wereld. De eerste paal, voor het pand van Bosch Siemens, ging in 2010 de grond in. Op het dieptepunt van de financiële crisis. “Toen was het voor ons ook echt heel spannend”, geeft hij toe. “Niemand durfde nog iets. En de teller van ons project liep wel gestaag op, want we waren ambitieus. Het was toen bij ons ook een kwestie van d’r op of d’r onder. En dat was nauwelijks anders bij het tweede en derde project van 20|20.” Anno 2017 telt 20|20 acht panden. Novotel, Fox-reizen, Bluewater, Fifpro, Bosch Siemens, Plantronics..… Het zijn niet de minste bedrijven die zich er hebben gevestigd. Nog twee kavels, dan is het vol. Zachariasse heeft zijn oog al weer laten vallen op nieuwe grond in Hoofddorp waar hij verder kan.

lees het volledige interview op Cobouw.nl