Terug naar overzicht

Experts over circulariteit: Dick van Hal, directievoorzitter van Bouwinvest

15 juli 2019
Experts over circulariteit: Dick van Hal, directievoorzitter van Bouwinvest

‘Als langetermijn-belegger voor pensioenfondsen en verzekeraars kijken we naar de langetermijn-trends. Zoals daar zijn: de opwarming van de aarde, de groei van de wereldbevolking, de grote trek naar de steden, de uitputting van grondstoffen en de kloof tussen arm en rijk. Trends die zich nú aandienen en om antwoorden vragen. Dat hele palet zien we onder ogen als vastgoedbeheerder en we beseffen: er zijn grote veranderingen noodzakelijk om hierop met ons vastgoedbezit in te spelen. Op het gebied van duurzaamheid maar ook bijvoorbeeld in termen van aanpasbaarheid, zodat we flex-goed vastgoed krijgen in plaats van vast-goed. In stedelijk gebied zetten we in op een multifunctioneel en wisselend gebruik, binnen aantrekkelijke en gemengde gebieden. Op die manier is Bouwinvest circulair bezig: we zetten gebouwen zo in dat ze passen bij de behoeften uit de samenleving en gebruiken bouwmethoden die daarmee rekening houden. Het modulaire bouwen leidt tot nieuwe oplossingen, bijvoorbeeld losse units die in een casco geschoven kunnen worden. Maar we transformeren ook bestaande kantoren naar nieuwe functies; ook dat is circulair.

 

Materialen krijgen met Madaster een identiteit

Dit alles zien we op de lange termijn voor ons. We zijn op weg en staan aan het begin van de ontwikkeling, de eerste stappen worden gezet. Instrumenten als de databank Madaster die nu wordt opgebouwd, maken het bijvoorbeeld mogelijk om de waarde van onze bestaande gebouwen ook in termen van materialen te waarderen. Met het paspoort van een gebouw dat zo mogelijk wordt, krijgen de materialen een identiteit en kunnen deze verhandeld en opnieuw gebruikt worden. Aan ons verdienmodel zal dat op zich niet veel afdoen; wanneer wij producten leveren die de markt niet wil hebben, verdienen wij niets. Maar het geeft de discussie over circulariteit wel handen en voeten.’

Dit artikel komt uit het essay 'De waarde van het bestaande. Een essay over circulair denken en doen' van voormalig NRP voorzitter Frank Bijdendijk, dat hij schreef in het kader van zijn afscheid. Bekijk hier het hele essay.