Terug naar overzicht

Het verschil tussen 'Ja maar... en I have a dream'

02 mei 2017
Het verschil tussen 'Ja maar... en I have a dream'

De NRP Academie laat graag anderen een kijkje nemen in haar keuken. Het betekent dat meer mensen profijt hebben van de bijeenkomsten en inspirerende programma’s op mooie renovatie- of transformatielocaties door het hele land.

Jong Onroerend Goed Brabant (JOB) is een dynamische vereniging voor ambitieuze professionals in vastgoed en bouw onder de 35 jaar. In 2016 deelde NRP Academie kennis voor de organisatie van een buitenlandse reis, zodat je als groep meer kunt doen dan alleen kijken naar mooie projecten. Deze keer wordt een voorproefje gegeven van een onderwijsdag bij de NRP Academie. Uiteraard gebeurt dat op locatie. De Pastor van Arskerk in Eindhoven, getransformeerd tot woningen door Woonbedrijf, vormt daarvoor de ideale plek.

Robert-Jan van Gerven, voorzitter van JOB, heet de bijna 30 aanwezigen welkom. Erna van Holland, programmamanager van de NRP Academie geeft een korte introductie op de NRP Academie en meldt dat die eigenlijk net zo goed de Samenwerkingsacademie zou kunnen heten. Want precies daar ligt het accent van de opleiding. Om dat te illustreren geeft zij het woord aan Cees Anton de Vries van Origame. Hij is de enige docent aan de NRP Academie die een hele dag staat geprogrammeerd. En dat is niet voor niets, hij zet je echt aan het werk. Zelf geeft hij het de titel Duurzaam Organiseren mee, iets waar alle aanwezigen mee aan de slag willen.

Om meteen met de deur in huis te vallen is de eerste opdracht aan de deelnemers: ‘Schrijf op een papier wat je droom is, iets wat je over een paar jaar wilt realiseren. Ga je met je buurman in overleg en leg uit wat je bedoelt.’ Grote ogen, wisselende blikken. Het is vervolgens heel interessant om te horen hoe een ander jouw droom aan het publiek uitlegt.

Cees Anton de Vries vertelt over een aantal dromen van mensen die al bewaarheid zijn geworden, nationale en internationale voorbeelden. Om dichtbij huis te blijven: hoe je droom om een fruitboomgaard te beginnen uiteindelijk kan leiden tot de transformatie van een watertoren en het realiseren van een hotel, tuin, restaurant en winkel in Dordrecht (Villa Augustus). Het grote verschil tussen het werken vanuit je droom en niet direct vanuit een programma van eisen is dat je een grotere mate van effectiviteit zult bereiken maar toch minder zult sturen op efficiëntie. Het verschil tussen beide noemt hij de meerwaarde, dat is waar je het voor doet. Waarom dit niet vaak gebeurt, is omdat we zo niet zijn getraind. We zijn opgevoed met kwaliteit, tijd en geld en organiseren dat zo effectief mogelijk. Dit noemt De Vries werken in modus 1. Je kunt dan vaak snel meters maken in een korte tijd. Maar creëer je zo ook de meeste waarde? Waarschijnlijk niet. Daarvoor moet je ook durven werken in modus 2. Daarbij vormt je eigen passie je startpunt.

Het feit dat je niet alles weet boezemt je geen angst in, maar inspireert je en realiseert je dat je anderen nodig hebt om je doelen te bereiken. De eerste reactie uit de zaal is, ‘Ja maar …’ En dat klopt precies met de reactie van de wereld om je heen, de organisatie waar je voor werkt. Zij zullen in modus 2 schieten en daar hoort ‘Ja maar’ bij. Maar laat je niet weerhouden. Als Heineken durft om te zeggen dat het in de toekomst mogelijk is dat de productie van bier water en energie oplevert en samenwerkingen zoekt met partijen om dit mogelijk te maken, waarom zou jij dan niet je droom kunnen waarmaken?

Leyla Kalender van de stichting Ik Wil, slaat een prachtige brug tussen de plek waar we zijn en de mini workshop van Cees Anton de Vries. Zij heeft haar droom waargemaakt. Na een opleiding kon ze niet het gewenste werk vinden. En de burn-out situatie waarin zij terecht kwam, gaf haar de ruimte om oprecht te dromen en deze vervolgens waar te gaan maken. En dat was het sociaal maatschappelijk ondersteunen van de mensen in de buurt waarin zij woont, Barrier in Eindhoven. Om te vertrekken vanuit wat mensen kunnen en niet van wat ze niet kunnen. Samen met Ezra Altmis, ook zo’n vrouw met een droom, hebben ze de Stichting Ik Wil opgezet. Ze zijn een van de gebruikers van de getransformeerde Pastoor van Arskerk dat in eigendom is van Woonbedrijf. Ingrid van Gijzel, districtsmanager bij Woonbedrijf, licht toe dat een kerk voor een corporatie gerust een vreemde eend mag heten. Blikken dwalen door de ruimte. Vanuit het belang van de buurt is het destijds aangekocht. Een keuze waar ze nog altijd achter staat. Samen met WIJEindhoven en de Stichting Ik Wil knokken ze voor een dragende en inclusieve samenleving. Leyla Kalender realiseerde haar droom uiteindelijk door samenwerking te zoeken en uit te gaan van vertrouwen. Een les uit de praktijk die binnen lijkt te komen.

Er werd nog veel meer verteld die avond en er valt nog veel meer te vertellen. Maar daarvoor had je er toch bij moeten zijn. Of… je zou moeten gaan deelnemen aan de NRP Academie!

In september 2017 start de vijfde leergang.

Meer weten? Mail gerust je vragen naar Erna van Holland.