Terug naar overzicht

Madaster gelanceerd

03 oktober 2017
Madaster gelanceerd

Madaster, het ‘kadaster’ voor materialen, is gelanceerd. Het doel van Madaster is afval te elimineren door materialen een identiteit te geven. Het Madaster platform fungeert als een publieke, online bibliotheek van materialen in de gebouwde omgeving. Het Madaster platform registreert, ordent, bewaart en ontsluit data met veel aandacht voor veiligheid, privacy en continuiteit.

Het documenteren, registreren en archiveren van materialen in gebouwen maakt hergebruik van materialen eenvoudiger, stimuleert slim ontwerpen en elimineert afval.

Het plan dat architect Thomas Rau en Pablo van den Bosch, bestuurders van de Madaster Foundation, op 17 februari 2017 presenteerden aan een select publiek is realiteit geworden. Mede dankzij de financiële en inhoudelijke steun van de 33 zogeheten Kennedy’s kon de Madaster Foundation binnen 7 maanden haar doel bereiken.

‘Onze planeet is een gesloten systeem en daarom moeten wij de limited editions ongelimiteerd faciliteren. De huidige situatie laat zien dat materialen hun identiteit verliezen, waardoor zij afval worden. Afval kan worden geëlimineerd door materialen een gedocumenteerde identiteit te geven via een materialenpaspoort’, aldus Rau.

De veelomvattende informatie in een materialenpaspoort helpt gebouweigenaren, ontwerpers en bouwers om nieuwe afwegingen te maken tijdens het ontwerpen, bouwen en beheren van gebouwen. Ook kunnen financiers op basis van het materialenpaspoort volgens hem de waarde van de materialen opnemen in de totale waardebepaling van het object.

Zie ook: Madaster