Terug naar overzicht

Marieke Berkers nieuwe programmamanager NRP Gulden Feniks

Marieke Berkers start deze maand bij NRP als programmamanager van de Gulden Feniks.  
Ze neemt het stokje over van haar voorganger én naamgenoot Marieke Francke. De Gulden Feniks is de prijs voor de beste renovatie- en transformatieprojecten in de binnen de bestaande gebouwde omgeving. Sinds vorig jaar ligt de organisatie rondom deze prijs volledig bij NRP. Voor Marieke de perfecte kans om twee van haar sterke kwaliteiten te combineren.  

“De Gulden Feniks is echt een prijs om van te leren en ik hoop dat we die kennisdeling dit jaar nóg beter kunnen inrichten.”

Marieke Berkers

Marieke is opgeleid als architectuurhistoricus en werkte de afgelopen jaren voor diverse opdrachtgevers. Veel van haar tijd brengt ze schrijvend of onderzoekend door. Daarnaast geeft ze ook gastlessen op onderwijsinstellingen, zoals de TU Delft en de Academie van de Bouwkunst in Amsterdam. Het afgelopen jaar vervulde Marieke de functie van interim-directeur bij het AFFR, het jaarlijkse Architectuur Film Festival Rotterdam. Hier hield ze zich al bezig met de combinatie tussen inhoud, strategie en organisatie, en die bevalt Marieke goed.

Een prijsvraag is een hele waardevolle methode om in de sector op te halen wat er speelt, legt Marieke uit. Dat de Gulden Feniks nu in eigen beheer is, vindt ze een groot voordeel omdat het kansen biedt om nog beter verbindingen te leggen tussen de verschillende programmaonderdelen binnen NRP. Marieke: “We hebben de basis van de formule nu op orde. Er is een ontzettend betrokken jury en er worden prachtige projecten ingezonden. De Gulden Feniks is ook echt een prijs om van te leren en ik hoop dat we die kennisdeling dit jaar nóg beter kunnen inrichten. Dat we kunnen focussen op de lessen die we uit alle inzendingen kunnen halen. Want de kennis die daar zit, is super waardevol voor de hele keten.”  

Naast onderzoeken en organiseren, steekt Marieke dit jaar ook zelf haar handen uit de mouwen. Ze bouwt namelijk aan een CPO-project. Marieke “Ik bouw en ontwikkel zelf een Rijksmonument om tot woon- en werkruimte op het op het Hembrugterrein in Zaandam. Daardoor krijg ik goed mee hoe het is om binnen de keten actief te zijn, en zie ik ook hoe ingewikkeld renoveren en transformeren is.”  

Wil je meer weten over Marieke of heb je een vraag over de Gulden Feniks? Neem dan contact op via m.berkers@nrp.nl.  

Lees meer over de Gulden Feniks