Terug naar overzicht

Masterprijswinnaar Bruce Verdonschot loopt mee met de jury van Gulden Feniks

Bruce Verdonschot won vorig jaar de NRP Masterprijs voor zijn scriptie The Monument of a Digital World (TU Eindhoven). Als winnaar van de Masterprijs loopt hij dit jaar mee met de jury van de Gulden Feniks. Hoe kijkt hij naar de renovatie- en transformatiesector, als jonge professional? Waar ziet hij kansen? En wat hoopt hij de jury mee te geven met zijn kennis en ervaring?  

Winnaar NRP Masterprijs

Sinds 2017 werkt Bruce bij het architectenbureau STATE Of Architecture, waar hij mede-eigenaar en partner is. In 2022 volgde Bruce de Master Architectuur aan de Technische Universiteit van Eindhoven. Hij zond twee keer een project in voor de NRP Masterprijs. In 2020 een renovatieproject voor een oude Citroën garage in Brussel en in 2022 het winnende project The Monument of a Digital World. “De eerste keer kwam mijn inzending niet door de selectie, maar het heeft mijn interesse voor transformatie wel aangewakkerd. Hoe kan je met kleine aanpassingen iets groots bereiken? En hoe maak je ‘iets’ weer onderdeel van de maatschappij? Met The Monument of a Digital World maakte ik van een monument in Lissabon de basis voor de metaverse: een 3D-netwerk met een focus op sociale verbinding via virtual en augmented reality. Het gebouw is dus fysiek toegankelijk en biedt tegelijkertijd een inkijk in de virtuele wereld in het brede thema van ‘trading and exploring’.” 

“Met het toevoegen van een digitale wereld aan een bestaand gebouw, bereik je ineens een jonge generatie.”

Bruce Verdonschot

Digitalisering inzetten bij renovatie- en transformatieprojecten 

Virtual reality, augmented reality en artificial intelligence zijn goed in te zetten bij renovatie- en transformatieprojecten en hebben ook op maatschappelijk vlak veel te bieden. In zijn onderzoek laat Bruce zien dat het inzetten van de virtuele wereld ten behoeve van het behoud en transformatie van gebouwen een hele duurzame manier is om gebouwen terug te geven aan de maatschappij. “Met het toevoegen van een digitale wereld aan een bestaand gebouw, bereik je ineens een hele nieuwe doelgroep: de jonge generatie. En omdat het een optionele wereld is, je hoeft het namelijk niet te zien, hoeft het ook niets af te doen aan de originele functie van een gebouw.”

Bang dat de technologie onze banen overneemt, is Bruce niet. “In Aziatische landen zijn ze al veel verder dan hier. Er is veel mogelijk, maar mensen weten er nog maar weinig over en dat is ook niet gek aangezien deze ontwikkeling pas een jaar of vier oud is. In Nederland staat het echt nog in de kinderschoenen, maar ik zie veel voordelen: technologie versnelt logistiek werk, het zorgt voor efficiëntie. En computers leren van fouten dus blijven ze continu verbeteren. Ik hoop dat mensen zich meer gaan verdiepen in de mogelijkheden en met elkaar in gesprek gaan hierover.” 

Vredeskerk, Tilburg 

Een mooi voorbeeld van een transformatieproject vindt Bruce de Vredeskerk in Tilburg. Deze kerk werd herbestemd tot een co-living voor young professionals. Het woongedeelte is geplaatst in de zijbeuken, waardoor het imposante middenschip van de kerk vrij blijft. “Een fantastisch architectonisch gebouw met op zichzelf al hele mooie elementen, maar waar een nieuwe functie aan toegevoegd is én de oude functie is losgelaten, dat is een gedurfde keuze. Jong en oud komen hier nu samen. Er wonen allerlei verschillende mensen, worden feestjes gegeven en het is in mijn ogen een heel mooi voorbeeld van iets teruggeven aan de maatschappij zonder de oorspronkelijke functie centraal te zetten. 

Adviseur van de jury

Als jonge professional brengt Bruce zijn eigen perspectief in bij de selectie van de nominaties en winnaars van de Gulden Feniks. Hij kijkt uit naar de gesprekken met vakgenoten over de waarde en het belang van de verschillende inzendingen en hoopt de jury te inspireren verder te kijken dan de norm. Daarnaast is Bruce benieuwd naar het onderzoek achter de inzendingen: “Wat maakt een transformatie of renovatie duurzaam? Hoe maak je gebouwen adaptief voor mogelijke veranderingen in de toekomst? Wie zijn de mensen achter het project? Dat zijn de verhalen die ik ook wil horen en hopelijk straks ook weer mensen inspireren om gedurfde keuzes te maken. Je hoeft geen grote partij te zijn om verschil te maken, je moet het durven.” 

Nieuws

31 mei 2023

Masterprijswinnaar Ilke Klasen blikt terug

Masterprijswinnaar Ilke Klasen blikt terug

Evenement

02 november 2023

Congres (On)benut potentieel

Congres (On)benut potentieel

Nieuws

14 jul 2023

Elisabeth Boersma start als directeur bij NRP

Elisabeth Boersma start als directeur bij NRP