Terug naar overzicht

NRP Masterprijs 2019 voor Mary Lou van den Berg

15 november 2019
NRP Masterprijs 2019 voor Mary Lou van den Berg

Oud-studente (TU Delft, Architecture and the Built Environment Architectural Engineering Studio, Shared Heritage Lab) overtuigt jury met scriptie About the revaluation of passive climate systems

Tijdens de uitreiking van de NRP Masterprijs 2019 op 14 november j.l. in de Meelfabriek in Leiden heeft Mary Lou van den Berg de scriptieprijs in ontvangst genomen. De oud-student van de TU Delft maakte grote indruk met haar onderzoek dat deel uitmaakt van een groter onderzoek van de studio naar de voormalige koloniale stad Bandoeng, Indonesië. Het gaat in op de passieve klimaatstrategieën die binnen koloniale gebouwen zijn toegepast. Zo anders dan de recent gerealiseerde gebouwen vol met installaties. Mary Lou ontving vanwege deze prestatie een geldprijs van € 3.000,- uit handen van jurylid Ernst van der Leij en NRP voorzitter Bart Krol. De 2e prijs ging naar Ditte Gerding (TU Delft, Architecture and the Built Environment, Architecture en Construction Management and Engineering) met haar scriptie Design for Disassembly - a way to minimalize, Talking circulariy – the influence of actors on het building process, The gallery flat (or fallen tower). Tessa Persoon (TU Delft Architecture and the Built Environment) eindigde als 3e met haar scriptie The Value of Cultural Heritage. In totaal werd er dit jaar een recordaantal van 16 masterscripties ingestuurd voor de NRP Masterprijs. NRP wil met de prijs aanstormend talent de kans geven om nieuwe en innovatieve ideeën op het gebied van transformatie en renovatie rechtstreeks naar de markt te brengen. Tegelijkertijd levert het jong talent met hun afstudeerscripties een bijdrage aan de verdere professionalisering van het vakgebied.

Holistische benadering

Tijdens de presentatie liet Mary Lou de nieuwe generatie shoppingmalls zien in Bandoeng. Gebouwen van twaalf verdiepingen hoog, zonder ramen, vol met installaties. Gebouwen die niets doen met en voor hun omgeving. Zij koos voor het hotel Swarha, dat door uitbreidingen van de naastgelegen moskee bijna lijkt te verdwijnen in het stedelijke weefsel. Haar uitdaging was om in het warme en vochtige klimaat te zorgen voor een aangenaam binnenklimaat. De heldere structuur met een mooie overmaat van het gebouw bood haar ruimte om de plafonds en vloeren in het gebouw vrij te houden. Met de vrije indeling van het gebouw ligt de focus op natuurlijke ventilatie. Zij heeft een klimaatpassieve oplossing gevonden met mooie referenties aan lokale streekarchitectuur en met het gebruik van groene buiten- en binnenruimten. De jury heeft veel waardering voor de zorgvuldige keuze voor de nieuwe gebruikers. Juryvoorzitter Eva Hermans (DNB):”De combinatie van een maatschappelijke functie, een opleidingsfunctie in combinatie met lokale industrie geeft de leegstand ook economisch gezien een realistische toekomst en kan bovendien tot interessante kruisbestuivingen leiden. Daarnaast was haar aandacht voor de vormgeving van haar onderzoek, de fotografie, het model dat zij heeft gebouwd en haar originele stijl van illustreren indrukwekkend. De wijze waarop zij deze opgave heeft opgepakt is ook voor Nederland een aansprekend voorbeeld.”

Waardering voor de sociale kant

Mary Lou reageerde blij na afloop. “Ik ben enorm trots dat ik de NRP Masterprijs heb gewonnen en mijn onderzoek bij zo’n diverse groep aan organisaties in de bouwketen onder de aandacht heb kunnen brengen. De waardering voor de sociale kant van mijn onderzoek vond ik heel positief. Op de vraag of deze herontwikkeling er daadwerkelijk zou kunnen komen antwoordt Mary Lou: “Als er investeerders komen zeker, het plan is heel realistisch.”

Geen grens te ver om over het onderwerp herbestemming en renovatie te spreken

Juryvoorzitter Eva Hermans is verheugd over het aantal inzendingen en de kwaliteit ervan. “Het zijn niet alleen de Gretha Thunbergs van deze wereld die zich zorgen maken over het voortbestaan van de wereld. Ook de jonge masters pakken de opgave met beide handen vast. De inzendingen op de NRP Masterprijs 2019 laten bovendien zien dat geen grens te ver is om over het onderwerp herbestemming en renovatie te spreken. Er wordt dichtbij huis gezocht om onderzoek te doen naar oplossingen, maar ook in het buitenland zoals het winnende onderzoek van Mary Lou van den Berg. Ook dichter bij huis vind je bijzondere opgaven. Wie had ooit gedacht dat er in de toekomst in olieopslagtanks zou kunnen worden gewoond? Als het einde van het gebruik van fossiele energie in de vorm van olie echt daar is, dan resteren er – over de hele wereld – grote terreinen vol met opslagtanks. Ook interessant is het om juist nieuwe technieken, zoals 3D betonprinten, in te zetten bij de transformatie van gebouwen zoals de elektriciteitscentrale in Gent. Er is veel aandacht voor het proces van renovatie en transformatie en niet op de laatste plaats op het onderdeel besluitvorming. Dat oogt wat minder sexy dan de ontwerpopgaven, maar hier is veel vraag naar in de praktijk. Wat ons als jury ook positief heeft gestemd is dat de eerste inzendingen op het gebied van circulariteit zijn binnengekomen. De eerste grote stappen worden door deze generatie gezet en dat is mooi om te zien.”

Download hieronder het juryrapport

"NRP Masterprijs 2019 Juryrapport"