NRP is weer een interessante nieuwe partner rijker en wel in de vorm van Tsavo. Reden om voor een kennismaking in gesprek te gaan met Monique Egenberger.
Monique: “Tsavo is een managementorganisatie die opdrachtgevers helpt hun vastgoed te onderhouden, revitaliseren en verduurzamen. Wij fungeren vaak als gedelegeerd opdrachtgever en buitenboordmotor van de eigen organisatie. Dat doen we voor bijvoorbeeld woningcorporaties, VvE’s, beleggers en onderwijsinstellingen door heel Nederland. Tsavo is een relatief jonge organisatie. De organisatie werd 4 jaar geleden opgericht door Maarten Kusters. We zijn nu met 26 mensen en de gemiddelde leeftijd is 35 jaar.
We zijn actief als projectmanager en maken meerjarenonderhoudsplannen voor bijvoorbeeld winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht. De grootste opgave waaraan we werken is ons programma Samen Verduurzamen, waarin we voor 5 opdrachtgevers met 7 bouwpartners in 10 bouwstromen dit jaar ca 2.000 woningen verduurzamen en voor volgend jaar ca. 4.000 woningen aan het voorbereiden zijn.
Het verduurzamen van deze aantallen woningen doen we met een door Tsavo ontwikkelde programmatische aanpak. Programmamanagement zorgt in onze ogen voor focus, discipline en strakke besluitvorming. Door projecten in organisatorische zin af te schaffen bereiken we op programmaniveau een hoge efficiëntie en effectiviteit. We contracteren bouwers, installatiebedrijven en adviseurs bijvoorbeeld niet gebouw voor gebouw maar voor het gehele programma. Zo wordt ook bouwcapaciteit geborgd.
Door niet meer in de uniformiteit van projecten te werken, weten we op woningniveau echte aandacht te mobiliseren. Vanuit die aandacht ontstaat samenwerking met bewoners. Een vereiste om het werk soepel te laten verlopen en tot een hoge klanttevredenheid te komen.
Door het reeds gerealiseerde hoge tempo worden we met onze opdrachtgevers en bouwpartners steeds beter en efficiënter. Dat gaat uiteraard wel met vallen en opstaan, waarbij we elkaar juist dan vasthouden. Zo hebben we een ultieme vorm van ketensamenwerking bereikt.
Bij projectmatige renovatie is er minder focus en meer project specifieke engineering dan bij de verduurzamingsopgave. Projectmatige renovatie heeft een grotere complexiteit en de doorlooptijd is langer. Toch bereiken we ook hier, met de ervaring uit ons verduurzamingsprogramma, een hoog tempo. We hebben samen met opdrachtgevers en bouwers laten zien dat ook renovatieprojecten van meer dan 10 miljoen euro binnen twee jaar van initiatief tot oplevering kunnen worden gebracht.
Essentieel in elk project in de bestaande gebouwde omgeving is het meenemen van de bewoner, eindgebruiker en andere betrokkenen. In ons programma Samen Verduurzamen hebben we de afgelopen 2 jaar bij 3.140 huishoudens draagvlak gehaald. Goed luisteren is daarbij cruciaal. We vinden het al bijna gewoon als we draagvlak halen. Maar draagvlak haal je niet, dat creëer je. Dat creëer je door aan de slag te gaan vanuit een drive van goed luisteren, een groot aanpassingsvermogen, creativiteit, continu leren, niet op willen geven, soms sorry zeggen en opnieuw beginnen. Vertelden we in het begin vooral wat we gingen doen, nu starten we met luisteren. Want als je niet van te voren goed luistert kun je de plank goed misslaan. Bewoners en eindgebruikers hebben namelijk vaak veel andere dingen aan hun hoofd én hele goede ideeën.
Bij Tsavo richten we ons op bestaande vastgoed. De focus ligt op het goede doen met wat we al hebben. De renovatie en transformatieopgave is gigantisch groot. Daar willen we graag onze bijdrage aan leveren. We zijn aangesloten bij NRP, omdat we geloven in de kracht van kennisdeling.
We gaan er vol voor om met vakgenoten het gesprek aan te gaan om het samen het vak verder te ontwikkelen. Daarbij verwachten we dat de bijeenkomsten niet alleen gaan over het delen van successen maar vooral ook over het proces van vallen en opstaan wat daar aan vooraf gaat.”