Terug naar overzicht

Plan voor herbestemming parkeergarage Bijlmermeer

05 juli 2017
Plan voor herbestemming parkeergarage Bijlmermeer

Het consortium Garage4ALL pleit voor het behoud van parkeergarage Kempering in de Bijlmermeer. Een herbestemming moet de garage redden van de geplande sloop. Tegelijkertijd ontstaat er een nieuw centrum met plaats voor maatschappelijke voorzieningen voor de buurt.

In het stedebouwkundige plan van de Bijlmermeer speelde de auto een belangrijke rol. Niet alleen in de openbare ruimte, maar ook in de gebouwen waren er afgescheiden delen waar dit nieuwe vervoersmiddel een plaats kreeg. Daarbij was er een belangrijke rol weggelegd voor de parkeergarages in de wijk.

De Bijlmergarages vormden meestal de eerste kennismaking van bezoekers met de verschillende gebouwen in de Bijlmermeer. Dankzij de duidelijke letters was vanaf de openbare weg zichtbaar bij welk woongebouw de parkeergarage hoorde. Tegelijkertijd vormden de garages een comfortabele oplossing voor de bewoners om droog naar de auto te komen.

Met het verval van de woongebouwen gingen ook de parkeergarages in de Bijlmermeer achteruit. Waar van de hoogbouw door de jaren heen 60 procent is gesloopt, ging een nog groter percentage van de parkeergarages tegen de vlakte. Daarmee gaat echter ook een onderdeel van het collectieve geheugen van de Bijlmer verloren.

Herbestemming

Het consortium Garage4ALL pleit nu voor het behoud van de parkeergarage Kempering, gelegen nabij DeFlat Kleiburg, metrostation Kraaiennest en Moskee Taibah. Daarnaast ligt de garage dicht tegen het Bijlmermuseum Gebied aan. Samen vormen deze verschillende locaties het kenmerkende hart van de Bijlmermeer.

Om een deel van de ‘goeie ouwe Bimre’ te behouden, presenteert Garage4ALL een plan om de herbestemming van de Kempering. In het ontwerp streeft zij naar duurzame en sociaal sterke buurt, door onder andere publieke voorzieningen en ontmoetingsruimtes te creëren.

Het is een ultieme poging om de bij bewoners geliefde parkeergarage te redden van de sloop. 18 oktober 2016 besloot de gemeente Amsterdam de garagare te sluiten en binnen twee jaar te slopen.

Bekijk onderstaande video voor het volledige plan.