Resultaten voor "" :

Bekijk alle resultaten

NRP-congres en uitreiking Gulden Feniks

07 november 2024

12.00 - 19.00 uur

Op 7 november vindt ons jaarlijkse congres plaats en staan we opnieuw stil bij het beter benutten van het potentieel van bestaand vastgoed, bestaande stedelijke gebieden en structuren.  

In de sector is er steeds meer aandacht voor de herontwikkeling van bestaand vastgoed. Maar werken met wat er al is, is nog niet altijd vanzelfsprekend. Met de huidige plannen van het kabinet en de voortdurende focus op nieuwbouw, is de urgentie om in gesprek te gaan over de alternatieven en onderlinge samenhang groter dan ooit.

Daarom organiseren we dit congres, voor iedereen werkzaam en geïnteresseerd in een duurzame en integrale transitie van onze bestaande gebouwde omgeving. We agenderen knelpunten, benoemen mogelijke oplossingsrichtingen en wisselen voorbeelden uit.   

Dat doen we aan de hand van verschillende thema’s waaronder Onbenut potentieel, Wonen en vitale wijken, en Energie en materialen. En in verschillende vormen: van lezingen en werksessies tot rondleidingen en talkshows.  We sluiten het congres af met de uitreiking van de NRP Gulden Feniks 2024, dé nationale prijs voor voorbeeldprojecten in de renovatie- en (gebieds)transformatiesector.  

Koop hier je tickets

Programma

Scroll naar onderen voor meer informatie over de programma-onderdelen.

12.00 Inloop met lunch
13.00 Woord van welkom met bijdrage van stadsdichter Simon Mamahit
13.15 Keynote door stedenbouwkundige & architect Wouter Veldhuis
14.00 Keuze uit verschillende sessies:

  • Beter dan sloop
  • Bouwen met het bestaande: circulaire uitvraag
  • Renovatie van de bestaande sociale huurvoorraad

14.00 Talkshow o.l.v. moderator Sophie Derkzen met verschillende sprekers en onderwerpen:

  • Actieplan Biobased isoleren
  • Interstedelijk leren naoorlogse wijken

15.30 Pauze en rondleidingen door congreslocatie De Vasim en NYMA Makersplaats
16.15 Lancering manifestDe meeste woningen staan er al’
16.35 Bijdrage door stadsdichter Simon Mamahit
16.45 Uitreiking Gulden Feniks 2024
17.30 Borrel en rondleidingen door congreslocatie De Vasim en NYMA Makersplaats
19.00 Einde

Werksessies en talkshows

Je kiest ter plekke op het congres tussen de talkshow of een van de werksessies. Let op: per sessie is er beperkt ruimte.

Tickets

Toegang tot het congres én uitreiking van de Gulden Feniks 2024.
Reguliere prijs: €100,-
Student: €30,-
NRP-partners: gratis, meer informatie volgt via de partnermail.
Koop hier je tickets

Praktische info

  • Datum: donderdag 7 november
  • Tijd: 12.00 – 19.00 uur, inloop inclusief lunch
  • Locatie: De Vasim, Winselingseweg 41 in Nijmegen
  • Voertaal: Nederlands

Programma-onderdelen

Plenair

Keynote: Wouter Veldhuis

Wouter Veldhuis is stedenbouwkundige en architect. Hij is directeur van stedenbouwkundig bureau MUST en is in 2020 voor vier jaar benoemd als Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving. Eerder adviseerde hij tien jaar lang de gemeente Amsterdam over stedelijke vernieuwing. Begin dit jaar publiceerde hij samen met Simon Franke de publicatie “Onderweg naar de rechtvaardige stad. Over nabijheid, vertrouwen, wederkerigheid en gemeenschap”.
Foto: Kick Smeets

Plenair

Moderator: Sophie Derkzen

Sophie Derkzen is journalist en presentator. Derkzen studeerde af in de Geschiedenis van Politiek Debat en voltooide de Master Journalistiek en Nieuwe Media aan de Universiteit Leiden. Als politiek redacteur bij Vrij Nederland schreef ze lange binnenland-reportages. Inmiddels presenteert ze voor de VPRO Bureau Buitenland, in 2022 bekroond met de Zilveren Reismicrofoon voor het beste radioprogramma van het jaar. Daarnaast treedt ze regelmatig op als debatleider en podium-interviewer, zo ook bij dit congres.
Foto: Fred Ernst

Plenair

Simon Mamahit (stadsdichter Nijmegen)

Simon Mamahit, alias Disci, is geboren, getogen en gebleven in Nijmegen. Hij is rapper, organisator, ondernemer en momenteel stadsdichter van Nijmegen. Hij zal het congres in stijl aftrappen. En: hij sluit de dag af met een speciaal geschreven tekst die hij ter plekke op basis van de inhoud van het congres bedenkt en schrijft.

Stadsdichter Nijmegen man met bril en rode pet

Werksessie

Beter dan sloop

Het ideële bureau Mevrouw Meijer bevordert de kennis en het maatschappelijk bewustzijn van het belang van goede schoolarchitectuur. Als belangrijkste opdracht ziet ze behoud en hoogwaardige renovatie van de bestaande voorraad schoolgebouwen als ontwerpopgave en als superieur alternatief voor sloop-nieuwbouw. Binnenkort publiceert Mevrouw Meijer het essay Beter dan sloop: benut de duurzaamheid van erfgoed en de bestaande bebouwing. Tijdens het congres verzorgt het team een werksessie over dit onderwerp. In de workshop worden twee scenario’s voor de toekomst van bestaande gebouwen vergeleken: ‘behoud en transformatie’ versus ‘sloop en vervangende nieuwbouw’. Daarbij worden de principes van de CO2-vergelijkende rekenmethode EcoQuaestor uitgelegd en toegepast in de casus van de MBO-school Nimeto in Utrecht, genomineerd voor de Gulden Feniks.
Foto: Gerrit Spruijt

Werksessie

Bouwen met het bestaande: circulaire uitvraag

Als we nu CO2-impact willen maken en ‘Paris Proof’ willen bouwen, moeten we ontwerpen en ontwikkelen op basis van vrijkomende gebouwen. Omdat succesvol te kunnen doen, is een goede start essentieel. Wat een vastgoedeigenaar uitvraagt, heeft immers gevolgen voor de gehele keten in de bouw. Een belangrijke schakel in dit proces is de circulaire uitvraag. Het geeft opdrachtgevers concrete richtlijnen om CO2 te verminderen en hergebruik te maximaliseren. Zodat we inspirerende, toekomstbestendige gebouwen kunnen creëren met het bestaande. Hoe richten we zo’n ‘ideale’ uitvraag in? Daarover gaan we in gesprek. Met elkaar en met verschillende ervaringsdeskundigen waaronder Fanauw Hoppe (Provincie Noord-Holland), Liesbeth Kooy (Universiteit Utrecht) en Mirjam Schmüll (Gebouwenmarktplaats).

Werksessie

Renovatie van de bestaande sociale huurvoorraad: Versnellen, verbeteren, opschalen

De Gulden Feniks-editie van 2024 zag een groeiend aantal inzendingen van duurzaam gerenoveerde sociale huurwoningen. Hoewel de jury blij is dit type projecten in de inzendingen terug te zien, stelt ze ook kritische vragen bij de kwaliteit en kwantiteit ervan. Is er wel voldoende oog voor de sociale opgaven achter verduurzamingsopgaven en wordt ontwerpkracht wel voldoende benut? Wat moet er gebeuren om deze renovatieopgave te versnellen, kwalitatief te verbeteren en op te schalen? Wie heeft daarbij welke rol? En hoe zorgen we ervoor dat in de praktijk optimaal gebruik gemaakt wordt van elkaars inzichten? Hierover gaan we in gesprek. Met elkaar en met verschillende ervaringsdeskundigen waaronder Geurt van Randeraat (Juryvoorzitter Gulden Feniks), Karin Dorrepaal (Architect en partner DOOR architecten), Frank Suurenbroek (Lector Bouwtransformatie Hogeschool van Amsterdam, Mariëlle Hoefsloot (Directeur Federatie Ruimtelijke Kwaliteit) en Mark van Logten (Directeur Markt & Ontwikkeling Knaapen). Moderatie door Catja Edens (architectuurhistoricus en schrijver).
Foto: Prinsessenflats in Rotterdam

Talkshow

Actieprogramma Biobased isoleren

Dit jaar lanceerde NRP de podcastserie Biobased Isoleren over de mogelijkheden én uitdagingen van biobased isolatiematerialen in de bouwsector. Deze serie belicht de ervaringen van verschillende stakeholders, waaronder bouwbedrijven, woningcorporaties en producenten van biobased materialen. De toekomst van biobased isolatie ziet er veelbelovend uit, maar om deze transitie te laten slagen, is samenwerking, innovatie en klantbewustzijn cruciaal. De serie roept op tot gezamenlijke inspanningen in de sector om van biobased isolatiematerialen de norm te maken en zo bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Kortom: het is tijd voor een volgende stap.

Talkshow

Interstedelijk leren

Dit najaar lanceert NRP een nieuw programmaonderdeel onder de naam Interstedelijk leren. Hierbinnen werkt een interdisciplinair team in verschillende steden parallel aan een integrale visievorming op de verduurzaming van naoorlogse wijken. Hierin worden de sociaaleconomische, sociaalmaatschappelijke en ruimtelijke opgaven met elkaar verbonden. De complexiteit van de huidige opgaven in deze veelal kwetsbare wijken vraagt dringend om een integrale en vernieuwende procesaanpak die binnen interstedelijk leren al werkenderwijs wordt onderzocht. De wijken worden aangedragen door een woningbouwcorporatie en gemeente. Tijdens de talkshow gaan Guus Frenay (Sociaal Wijkontwikkelaar – Haag Wonen), Aart Cooiman (Sectormanager Bouw, Vastgoed en Woningcorporaties – Rabobank) en Elisabeth Boersma (Directeur NRP) met elkaar in gesprek over het belang en de meerwaarde van slim van elkaar leren.
Foto: de naoorlogse wijk Heseveld in Nijmegen.

Talkshow

TransMissie: hoe kunnen we transities beter doorgronden? 

Nederland kent momenteel meerdere complexe transitie-opgaven. De vraagstukken zijn inhoudelijk ingewikkeld en er zijn veel verschillende partijen bij betrokken met ieder hun eigen belang. Te vaak zien we dat partijen met de beste bedoelingen hard aan het werk zijn, maar dat de systeemtransitie in de praktijk nauwelijks van de grond komt. NewForesight, Nyenrode Business Universiteit en Universiteit Utrecht hebben samen het TransMissie raamwerk ontwikkeld om tot een gedeelde transitieaanpak te komen. Een belangrijke les is dat – hoewel iedere transitie uniek is – er universele patronen zijn. Transities gaan door fases en iedere fase heeft een eigen dynamiek die vraagt om interventies die specifiek daarop aansluiten. In de talkshow gaan Edgar Schwandt (Senior Consultant bij NewForesight) en Brigitte Berends (Regiocoördinator voor programma Verbouwstromen) aan de hand van een concrete casus in gesprek over de inzetbaarheid en meerwaarde van het TransMissie raamwerk.

Plenair

Lancering manifest ‘De meeste woningen staan er al’

NRP en Natuur en Milieu zijn de penvoerder van het manifest ‘De meeste woningen staan er al’, waarin een pleidooi en concrete aanbevelingen worden gedaan voor het beter benutten van de bestaande voorraad gebouwen om de wooncrisis duurzamer op te lossen. Dat scheelt veel ruimte, materialen en vooral ook kostbare tijd. Ook kan deze aanpak goed gecombineerd worden met de grote verduurzamingsopgave van de komende jaren en deze betaalbaar houden. Om het huidige verbouwtempo te versnellen, roepen de ondertekenaars de minister op om via stimulerende maatregelen en het aanpakken van de belemmeringen ervoor te zorgen dat het aandeel verbouw voor nieuwe woningen verdubbelt naar 40 procent.

Rondleidingen

De Vasim & NYMA Makersplaats

De Vasim in Nijmegen is het eerste opgeleverde gebouw in de gebiedsontwikkeling van het NYMA-terrein dat komende jaren organisch zal veranderen in een creatieve en culturele hotspot aan de Waal. Ondanks dat het fabrieksgebouw zijn bestaansrecht heeft aan de kunstzijdespinnerij, dankt het zijn naam aan de bestemming die het in 1985 kreeg als sinterfabriek Vasim. In opdracht van Lingotto en Familie Van de Klok heeft architectenbureau Zecc het transformatieplan en ontwerp gemaakt voor de renovatie en transformatie van het monumentale fabriekspand. Eind 2023 werd het opgeleverd. Tijdens het congres geeft Zecc meerdere rondleidingen door De Vasim. Daarnaast kun je mee op rondleiding langs het tegenoverliggende pand NYMA Makersplaats, waar 200 creatieve ondernemers onder één dak werken.

Foto: Stijn Poelstra

Plenair

Uitreiking Gulden Feniks 2024

De NRP Gulden Feniks is dé nationale prijs voor renovatie en transformatie van de gebouwde omgeving. Dit jaar werden er 54 voorbeeldstellende projecten ingezonden in drie categorieën: renovatie, transformatie en gebiedstransformatie. Hieruit maakte de vakjury een selectie van 8 genomineerden. Tijdens het congres horen we wie als uiteindelijke winnaars zijn gekozen. Presentatie door juryvoorzitter Geurt van Randeraat.

Foto: Fred Ernst

Wil je het NRP-congres bijwonen?

Koop hier je tickets