Resultaten voor "" :

Bekijk alle resultaten

NRP-congres en uitreiking Gulden Feniks

07 november 2024

12.00 - 19.00 uur

Op 7 november vindt ons jaarlijkse congres plaats en staan we opnieuw stil bij het beter benutten van het potentieel van bestaand vastgoed, bestaande stedelijke gebieden en structuren.  

In de sector is er steeds meer aandacht voor de herontwikkeling van bestaand vastgoed. Maar werken met wat er al is, is nog niet altijd vanzelfsprekend. Daarom organiseren we dit congres, voor iedereen werkzaam en geïnteresseerd in een duurzame en integrale transitie van onze bestaande gebouwde omgeving. We agenderen knelpunten, benoemen mogelijke oplossingsrichtingen en wisselen voorbeelden uit.   

Dat doen we aan de hand van verschillende thema’s waaronder Onbenut potentieel, Wonen en vitale wijken, en Energie en materialen. En in verschillende vormen: van lezingen en werksessies tot rondleidingen en talkshows.  We sluiten het congres af met de uitreiking van de NRP Gulden Feniks 2024, dé nationale prijs voor voorbeeldprojecten in de renovatie- en (gebieds)transformatiesector.  

Koop hier je tickets

Programma

Scroll naar onderen voor meer informatie over de programma-onderdelen. Binnenkort maken we het programma compleet.

Werksessies en talkshows

Tijdens de werksessies en talkshows komen onderwerpen als onderwijshuisvesting in monumenten, interstedelijk leren, biobased isoleren, circulair ontmantelen, en het versnellen, verbeteren en opschalen van de renovatie van de bestaande sociale huurvoorraad – veelal in onze naoorlogse woonwijken aan bod 

Je kiest ter plekke op het congres tussen de talkshow of een van de werksessies. Let op: per sessie is er beperkt ruimte.

Tickets

Toegang tot het congres én uitreiking van de Gulden Feniks 2024.
Reguliere prijs: €100,-
Student: €30,-
NRP-partners: gratis, meer informatie volgt via de partnermail.
Koop hier je tickets

Praktische info

  • Datum: donderdag 7 november
  • Tijd: 12.00 – 19.00 uur, inloop inclusief lunch
  • Locatie: De Vasim, Winselingseweg 41 in Nijmegen
  • Voertaal: Nederlands

Programma-onderdelen

Plenair

Keynote: Wouter Veldhuis

Wouter Veldhuis is stedenbouwkundige en architect. Hij is directeur van stedenbouwkundig bureau MUST en is in 2020 voor vier jaar benoemd als Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving. Eerder adviseerde hij tien jaar lang de gemeente Amsterdam over stedelijke vernieuwing. Begin dit jaar publiceerde hij samen met Simon Franke de publicatie “Onderweg naar de rechtvaardige stad. Over nabijheid, vertrouwen, wederkerigheid en gemeenschap”.
Foto: Kick Smeets

Plenair

Moderator: Sophie Derkzen

Sophie Derkzen is journalist en presentator. Derkzen studeerde af in de Geschiedenis van Politiek Debat en voltooide de Master Journalistiek en Nieuwe Media aan de Universiteit Leiden. Als politiek redacteur bij Vrij Nederland schreef ze lange binnenland-reportages. Inmiddels presenteert ze voor de VPRO Bureau Buitenland, in 2022 bekroond met de Zilveren Reismicrofoon voor het beste radioprogramma van het jaar. Daarnaast treedt ze regelmatig op als debatleider en podium-interviewer, zo ook bij dit congres.
Foto: Fred Ernst

Werksessie

Onderwijshuisvesting in monumenten

Het ideële bureau Mevrouw Meijer bevordert kennis over en bewustzijn van het belang van goede schoolarchitectuur. Als belangrijkste maatschappelijke opdracht ziet ze behoud en hoogwaardige renovatie van de bestaande voorraad schoolgebouwen als ontwerpopgave en als alternatief voor sloop-nieuwbouw. Het team van Mevrouw Meijer verzorgt een workshop over ‘Onderwijshuisvesting in monumenten’, samen met tien gemeenten met elk een groot aantal monumentale onderwijspanden. De workshop omvat een interactieve presentatie over oude schoolgebouwen die een prachtig nieuw leven hebben gekregen. Aan bod komen thema’s als onderwijs en vernieuwing, duurzaamheid en erfgoed, schoonheid en architectuur, maatschappelijke verantwoordelijkheid en geld.
Foto: Gerrit Spruijt

Rondleiding

De Vasim

De Vasim in Nijmegen is het eerste opgeleverde gebouw in de gebiedsontwikkeling van het NYMA-terrein dat komende jaren organisch zal veranderen in een creatieve en culturele hotspot aan de Waal. Ondanks dat het fabrieksgebouw zijn bestaansrecht heeft aan de kunstzijdespinnerij, dankt het zijn naam aan de bestemming die het in 1985 kreeg als sinterfabriek Vasim. In opdracht van Lingotto en Familie Van de Klok heeft architectenbureau Zecc het transformatieplan en ontwerp gemaakt voor de renovatie en transformatie van het monumentale fabriekspand. Eind 2023 werd het opgeleverd. Tijdens het congres kun je meerdere rondleidingen door De Vasim en op het NYMA-terrein volgen.
Foto: Stijn Poelstra

Plenair

Uitreiking Gulden Feniks 2024

De NRP Gulden Feniks is dé nationale prijs voor renovatie en transformatie van de gebouwde omgeving. Dit jaar werden er 58 voorbeeldstellende projecten ingezonden in drie categorieën: renovatie, transformatie en gebiedstransformatie. Hieruit maakte de vakjury een selectie van 8 genomineerden. Tijdens het congres horen we wie als uiteindelijke winnaars zijn gekozen. Presentatie door juryvoorzitter Geurt van Randeraat.
Foto: Fred Ernst