Resultaten voor "" :

Bekijk alle resultaten

Kantongerecht

Categorie: Nominatie

Locatie: Tilburg

Jaar: 2024

Projectomschrijving

Het Kantongerecht is een gemeentelijk monument en door Rijksbouwmeesters Jo Coenen en Floris Alkemade aangemerkt als inspirerende naoorlogse bouwkunst in Nederland. Recent ontstond de unieke kans ons bureau te verhuizen naar dit monumentale gebouw, dat een belangrijke plek inneemt binnen het oeuvre van oprichter Jos. Bedaux en de stad. Het was een kans om onze visie op erfgoed en transformatie onder eigen regie in de praktijk te brengen. 

Jos. Bedaux ontwierp in 1963 het Kantongerecht als een autonoom en alzijdig volume, waarbinnen wordt gespeeld met ruimtes door afwisseling van hoog en laag, ruim en smal en licht en donker. Het gebouw is georganiseerd rondom een royale centrale trappenhal en een grote patio. Aan de buitenzijde oogt het gebouw massief en eenduidig, met gevels afwisselend gesloten of juist heel transparant, maar altijd dynamisch en ritmisch. In het interieur is het gebruik van steenachtige materialen doorgezet. Het totaal is een binnen het idioom van Jos. Bedaux veelvuldig toegepast materialenpalet voor publieke gebouwen.

Het bestaande gebouw kent een ruimtelijke overmaat en een ambachtelijke kwaliteit. Het originele ontwerp is dan ook opgevat als basis van waaruit we werken. Ingrepen die we doen staan in dienst van het originele monumentale en steenachtige karakter van het gebouw. De door de jaren heen ontstane verrommeling is verwijderd of op subtielere wijze geïntegreerd, en gemaakte ingrepen zijn gedaan om fysieke en visuele verbindingen binnen het gebouw te introduceren of versterken. Toevoegingen zijn vormgegeven in het bestaande palet of in zorgvuldig uitgekozen materialen die hierop aansluiten. Altijd meebewegend maar nooit contrasterend.  

Naast ons eigen bureau zullen meerdere bedrijven zich in het pand vestigen. Het idee is om met andere disciplines een kruisbestuiving binnen het gebouw op gang te brengen. Desondanks blijft het concept dat het één gebouw, één instituut is dat zich ook als zodanig aan het Forum presenteert. 

Opdrachtgever 
Stadhuisplein Bedaux B.V.

Ontwerper
Bedaux de Brouwer Architecten

Overige betrokken partijen 
Constru – Frank van Erp (constructeur)
Hannie Verhoeven Lichtadvies (lichtadviseur)
M&R Installatietechniek (installateur)
Van der Aa kozijnen (Houten Systeemplafonds)