Resultaten voor "" :

Bekijk alle resultaten

RADIUS

Categorie: Nominatie

Locatie: Delft

Jaar: 2024

Projectomschrijving

Het al jaren leegstaande, 100 jaar oude pomphuis met ondergronds waterbassin aan de voet van de Delftse watertoren is getransformeerd tot kunstcentrum RADIUS. Met respect voor het rijksmonument ontwierp DP6 een sfeervolle entree en een fascinerende tentoonstellingsruimte. In het ontwerp is grote aandacht besteed aan een minimale ecologische voetafdruk door gebruik van biobased materialen en lowtech installaties.  

In 1918 werd de watertoren aan de noordkant van de binnenstad van Delft uitgebreid met een pomphuis en een groot cirkelvormig waterbassin, de reinwaterkelder. Dit waterbassin ligt in de grond verzonken onder een talud en heeft een capaciteit van ruim twee miljoen liter drinkwater. De cirkelvormige betonnen muren zijn in de loop der tijd aangetast door het water en hebben hierdoor een prachtige kalktekening gekregen.  

Deze ruige sfeer in de reinwaterkelder past heel goed bij de thematiek van RADIUS. De fascinerende tekeningen zijn behouden en slechts op een paar punten zijn de wanden doorbroken, zodat er een goede routing in de 500 m2 grote ruimte ontstaat. De massa van de aarde wordt gebruikt voor de isolatie en het koelen van het complex, waardoor het weinig extra installaties nodig heeft. Aan het interieur zijn op strategische plekken geluidsabsorberende wanden toegevoegd in geperforeerd berken multiplex. Om de oorspronkelijke wanden en ruimtelijkheid intact te laten is er één cirkelvormig element toegevoegd onder het plafond, waarin de verlichting, data en projectoren zijn verwerkt.  

De entree bevindt zich in het voormalige pomphuis. Hier is een element van biobased inlands multiplex toegevoegd, losstaand van het rijksmonument, zodat dit niet wordt aangetast. Bezoekers komen op het maaiveld binnen en waaieren via het trappenhuis uit naar het ondergrondse bassin of naar de horeca op de entresol. Deze horeca kan in de toekomst nog worden uitgebreid met een transparant paviljoen op het talud. 

Opdrachtgever
R. Lekkerkerk Beheer B.V.

Ontwerper
DP6 architectuurstudio

Overige betrokken partijen 
Pieters Bouwtechniek, Almere (constructie)
DGMR, Den Haag (installatie, bouwfysica, brandveiligheid en akoestiek)
Lindeloof Tuin- en Landschapsarchitecten, Delft (landschap)
Zoetmulder (meubels van hergebruikte materialen)