Terug naar overzicht

Deelnemers NRP Opleiding Renovatie en Transformatie leren van Cees Anton de Vries: “Werk vanuit je passie”

Door Bjorn Saasen

In het Hooghiemstragebouw in Utrecht werden we een hele dag in de watten gelegd door Cees Anton de Vries. Cees Anton is directeur van Origame en vertelt enerverend over werken vanuit je passie. Ik bedank hem voor de inspirerende dag en hoe enorm fijn hij ons te woord stond: geïnteresseerd naar ieder individu. 

Geen goed of fout

Grofweg zijn er twee manieren van werken: 

  • Modus 1: je doet je opdracht: wat anderen belangrijk vinden;
  • Modus 2: je doet wat je zelf echt belangrijk vindt: waardesturing.  

Voor het toepassen van een manier bestaat geen goed of fout. Je maakt wel een keuze wanneer je welke manier toepast. Het is ook tijdsonafhankelijk: in elke fase kun je overstappen van de ene op de andere manier. 

Wat vind je echt belangrijk?

We nemen een interview af bij een medecursist: wat is haar passie en hoe ziet succes er dan uit? Dit gaf een fijn gevoel en in de praktijk pasten we dus modus 2 toe. Het werd nog mooier doordat we elkaar een cadeau gaven door terug te koppelen waar iemand elke dag zijn bed voor uitkomt. 

Het begint met een droom

Een succesfactor voor het werken in modus 2 is dat het start met een droom.  Mijn mooiste voorbeeld van werken vanuit passie, is het succesverhaal van Lee Myung-bak uit Seoul. Tegen alle gevestigde orde in, joeg hij zijn droom achterna. Een weg in hartje centrum kon niet worden verwijderd. Deze is uiteindelijk toch verdwenen en er is een park aangelegd. De vastgoedwaardes zijn gestegen en de luchtkwaliteit is verbeterd. Lees hier zijn verhaal: Cheonggyecheon Stream Restoration Project | Landscape Performance Series.  

Meer waarde door werken vanuit droom, purpose, drive

Werken vanuit wat anderen belangrijk vinden zorgt in een korte periode voor veel waarde. Uiteindelijk vlakt deze waarde in de loop van tijd af of keldert zelfs. Het kost meer tijd als je vanuit je passie werkt. De waarde stijgt gestaag, maar de eindwaarde is significant hoger dan bij de andere manier van werken. We gingen in discussie over hoe we een methode volgens modus 2 in de praktijk kunnen toepassen bij een corporatie. En ik beloof je Cees Anton: ik ga een methode voor waardesturing toepassen en over drie jaar herinner ik mij deze dag nog.

Nieuws

15 nov 2023

Deelnemers NRP Academie krijgen een kijkje achter de schermen en onder het dak

Deelnemers NRP Academie krijgen een kijkje achter de schermen en onder het dak

Nieuws

06 feb 2024

Deelnemers NRP Opleiding Renovatie en Transformatie bezoeken Keilepand Rotterdam 

Deelnemers NRP Opleiding Renovatie en Transformatie bezoeken Keilepand Rotterdam 

Nieuws

01 feb 2024

Meld je aan voor het werktraject Circulaire roadmap voor woningcorporaties

Meld je aan voor het werktraject Circulaire roadmap voor woningcorporaties