Terug naar overzicht

Download essay 'Niets is zo duurzaam als een monument'

18 januari 2021
Download essay 'Niets is zo duurzaam als een monument'

In opdracht van NRP heeft Dr. ir. Paul Meurs (architect-onderzoeker en partner bij SteenhuisMeurs) een essay geschreven met de titel ‘Niets is zo duurzaam als een monument.’ Het essay werd gelanceerd tijdens een talkshow die NRP op 21 januari uitzond vanuit de Balie, Amsterdam. In het essay staat de prikkelende stellingname dat we veel van erfgoed kunnen leren in het toekomstbestendig maken van bestaand vastgoed centraal. Erfgoed heeft immers al vele transities achter de rug. Voor de totstandkoming van het essay is Paul Meurs in gesprek gegaan met diverse praktijkmensen en academici.

Het essay ontsluit de kennis die in de lange levensduur van erfgoed verborgen zit. Paul Meurs: “Monumenten hebben het imago niet duurzaam te zijn. Maar zij zijn bij uitstek de blijvertjes van de gebouwenvoorraad. We willen ze tot in lengte van dagen behouden en hebben een publiek waardevolle status. Is dat niet juist heel duurzaam? Door met een andere blik te kijken, ontstaat er juist een erg aanlokkelijk beeld van monumenten.”

Bart Krol, voorzitter NRP, beaamt dat: “Tegenover elke nieuwe woning die aan de voorraad wordt toegevoegd, staan acht be­staande woningen op verduurzaming te wachten. In het verduurzamen van de bestaande voorraad is de echte klimaatwinst te behalen. Het essay bewijst dat we voor deze opgave veel meer kunnen leren van erfgoed dan we tot nu toe hebben gedaan.”

Wilt u leren van monumenten en hoe deze kennis in te zetten voor uw verduurzamingsopgaven? Download dan het essay en of bekijk de opname van de gelijknamige talkshow. Deze werd op 21 januari live uitgezonden vanuit De Balie, Amsterdam. Presentator Tim Wagemakers ging hierbij in gesprek met Paul Meurs, Susan Lammers, (directeur RCE), Wessel de Jonge (hoogleraar TU Delft en directeur WDJArchitecten) en Charlotte Uiterwaal (projectmanager MeyerBergman Erfgoed Groep).

Download het essay.

De talkshow terugkijken kan hier.