Terug naar overzicht

Luïsa Jacobse wint NRP Masterprijs

Op het NRE-terrein in Eindhoven is vandaag de NRP Masterprijs uitgereikt. Luïsa Jacobse wint met haar scriptie ‘De doos. Het architecturaal potentieel van distributiecentra’ de eerste prijs. Naast een geldprijs van 3.000 euro, mag Luïsa komend jaar ook meelopen als jurylid bij de NRP Gulden Feniks. Noud Bruins Slot en Tom Gentenaar namen de tweede en derde prijs in ontvangst. NRP reikt deze prijs ieder jaar uit aan relevante en vernieuwende afstudeerscripties en ontwerpen op het gebied van renovatie en transformatie. 

Dit jaar werden er 14 projecten ingezonden voor de NRP Masterprijs. Na twee jurybijeenkomsten en vijf presentaties selecteerde de vakjury drie projecten. De jury bestaat uit juryvoorzitter Eva Hermans (De Nederlandsche Bank), Michiel Otto (HEVO), Irene Ponec (Ymere), Arno de Vries (WDJArchitecten), André Köster (Koninklijke Woudenberg) en secretaris Erna Van Holland (NRP).

Direct naar het juryrapport

1e prijs: Luïsa Jacobse – De doos. Het architecturaal potentieel van distributiecentra

Met haar scriptie ‘De doos. Het architecturaal potentieel van distributiecentra’ laat Luïsa de ‘verdozing’ van ons land zien. Het aantal distributiecentra langs de snelwegen neemt de laatste jaren sterk toe. Maar zitten we daar wel op te wachten? En wat gaat er in de toekomst met deze enorme gebouwen gebeuren? Aan de hand van het distributiecentrum van Coolblue in Tilburg onderzoekt Luïsa de transformatiemogelijkheden van het gebouw van 88.000 m2.

2e prijs: Noud Bruins Slot – Liberi di Scegliere (vrij om te kiezen), gevangenis van Perugia

Er is in Italië sinds 2012 een programma om de kinderen van de ‘Ndrangheta (maffia) te beschermen door hen een alternatieve levenswijze en een nieuwe blik op de toekomst te bieden. Zo kunnen deze kinderen ontsnappen aan een vanzelfsprekende carrière bij de maffia. In zijn scriptie ‘Liberi di Scegliere’ richt Noud zich specifiek op het ontwerpen van een geschikte plek waar kinderen veilig kunnen worden ondergebracht en kan worden gewerkt aan re-integratie. Het functioneel programma van dit project refereert aan de pedagogische theorie van Italiaanse pedagoog Piero Bertolini, die als voormalig directeur van een jeugdgevangenis crimineel gedrag bij kinderen zag als een resultaat van problemen bij hun zelfbeeld.

3e prijs: Tom Gentenaar – Onbekend maakt onbemind

In de Vacant Heritage Studio van de TU Delft is gestudeerd op het hergebruik van politiekantoren in Nederland die na de reorganisatie in 2013 vrijkomen. Tom heeft zijn oog laten vallen op het politiekantoor in Middelburg. Hij heeft dit gebouw als ontwerpexperiment gebruikt voor de transformatie van wat hij noemt ‘bescheiden gewaardeerd’ erfgoed. Door de geringe leeftijd van dit erfgoed wordt bij gebouwen uit de tweede helft van de twintigste eeuw aan het einde van hun functionele leven, snel aan slopen gedacht. In zijn scriptie ‘Onbekend maakt onbemind’ heeft Tom door middel van een methodische aanpak laten zien dat dergelijke gebouwen zich wel voor transformatie lenen.

Meer weten over de projecten?

Lees het juryrapport

Nieuws

31 aug 2023

Arno de Vries nieuw jurylid NRP Masterprijs

Arno de Vries nieuw jurylid NRP Masterprijs

Nieuws

31 mei 2023

Masterprijswinnaar Bruce Verdonschot loopt mee met de jury van Gulden Feniks

Masterprijswinnaar Bruce Verdonschot loopt mee met de jury van Gulden Feniks

Nieuws

26 jul 2023

Maaike Waaldijk blikt terug op Masterprijs

Maaike Waaldijk blikt terug op Masterprijs