Terug naar overzicht

NRP verwelkomt Sigrid Hoekstra als bestuurslid

Vanaf juni 2023 is Sigrid Hoekstra bestuurslid bij het Nationaal Renovatie Platform. Sigrid is geen onbekende bij NRP: Het Sociaal Verhuurbedrijf WoonFriesland, waar zij directeur-bestuurder is, is al vijf jaar aangesloten als partner. Sigrid: “Het realiseren van betaalbare verduurzaming van de bestaande bouw is op dit moment de grootste opgave van de Nederlandse woningmarkt. Daarom sloot WoonFriesland zich in 2018 aan bij NRP. We willen die transitie op de woningmarkt versnellen en de sector toekomstbestendig maken.” 

Verduurzaming met boerenverstand

WoonFriesland beheert 21.000 goede en betaalbare huurwoningen in 16 gemeenten, en vertegenwoordigt daarmee 25% van de provinciale sociale huurmarkt. Innovatie, daadkracht en Friese nuchterheid zijn voor het bedrijf erg belangrijk, legt Sigrid uit. “Het verduurzamen en renoveren van de bestaande bouw is vaak veel complexer dan nieuwbouw, omdat je werkt met wat er al staat en mensen de woning bewonen. Je hebt kennis van vele experts nodig om tot slimme oplossingen te komen.”

“Laten we kijken naar wat er wél kan.”

Een andere uitdaging is om bewoners het belang van verduurzamen en renoveren te laten inzien. “Het merendeel van onze bewoners heeft het financieel niet breed en verduurzaming had voorheen minder prioriteit. De afgelopen tijd is er veel meer urgentie ontstaan, door de hoge gasprijzen bijvoorbeeld. Dat is de reden waarom wij de verduurzaming van de bestaande bouw versnellen. In 2025 willen wij alle woningen op label C hebben, dat is sneller en meer dan landelijk verplicht is. Dit om de energielasten voor onze bewoners zoveel mogelijk te beperken. Onze wijkconsulenten proberen echt de tijd te nemen voor bewoners, vertrouwen op te bouwen en uit te leggen wat het op kan leveren.”

“Ik hoop dat we meer bruggen slaan tussen verschillende bedrijfstakken.”

Sigrid Hoekstra

Samen succesvol werken aan verduurzaming

Dat verschillende soorten bedrijven zich aansluiten bij NRP vindt Sigrid mooi om te zien, want om dingen voor elkaar te krijgen moet je samenwerken. Het kennisnetwerk biedt hierin een verbindende rol. Een project van WoonFriesland waaruit blijkt hoe succesvol samenwerken met verschillende partijen kan zijn is het DreamHûs. Een experiment van WoonFriesland, Bouwgroep Dijkstra Draisma, The Green Village en de Bewonersraad Friesland. “We hebben drie replica’s van jaren zeventig woningen met verschillende energielabels nagebouwd. Deze staan op The Green Village, fieldlab voor duurzame innovatie op TU Delft Campus. Verschillende proefprojecten worden daar gedaan om vervolgens uitgerold te worden naar de bestaande bouw. Dat betekent dat het niet alleen een ‘dream’ is maar dat we het ook gewoon doen.”

Denken in mogelijkheden, wat kan wél

Met veel positieve energie zet Sigrid zich in voor de leefbaarheid van Nederland. Ze hoopt deze energie mee te nemen naar het bestuur van NRP, omdat er veel raakvlakken zijn. “Er wordt heel veel kennis opgedaan, maar hoe kunnen we ervoor zorgen dat die kennis beter gedeeld wordt? Wat kunnen we leren van elkaar? Hoe kan je elkaar inspireren om af en toe out of the box te denken? Dus te kijken naar wat er wél kan? Ik hoop dat we meer bruggen gaan slaan tussen verschillende bedrijfstakken en vervolgens daadwerkelijk realiseren vanuit de houding gewoon doen: want dat heeft Nederland nu en de komende jaren juist nodig.”

Nieuws

14 jul 2023

Elisabeth Boersma start als directeur bij NRP

Elisabeth Boersma start als directeur bij NRP

Nieuws

03 jul 2023

Klaar is Case: hét inspiratieplatform voor hoog niveau woningrenovaties

Klaar is Case: hét inspiratieplatform voor hoog niveau woningrenovaties

Nieuws

27 jun 2023

Op naar 2050: geen woorden maar daden

Op naar 2050: geen woorden maar daden

Evenement

02 november 2023

Congres (On)benut potentieel

Congres (On)benut potentieel