Terug naar overzicht

Winnaars NRP Gulden Feniks 2020 bekend en editie 2021 van start!

17 november 2020
Winnaars NRP Gulden Feniks 2020 bekend en editie 2021 van start!

Tijdens het NRP Congres, dat live werd gestreamd vanuit de Caballero Fabriek in Den Haag, reikten Bart Krol (voorzitter NRP) en Geurt van Randeraat (juryvoorzitter) de NRP Gulden Feniks uit. Tot de winnaars van de felbegeerde transformatie- en renovatieprijs werden uitgeroepen: Museum De Lakenhal, Leiden (Renovatie), Park Hoog Oostduin, Den Haag (Transformatie) en De Nieuwe Stad, Amersfoort (Gebiedstransformatie). Tijdens het congres gaf juryvoorzitter Geurt van Randeraat ook meteen het startsein voor de NRP Gulden Feniks editie 2021. Spraakmakende (gebieds)transformatie en renovatieprojecten kunnen vanaf nu worden ingezonden!

Naast de winnaars werden nog vier projecten genomineerd: Atlas Eindhoven, FENIX I Rotterdam, RCO House Amsterdam en De Nieuwe Internationale School (DENISE) Amsterdam. De jury constateert dat we in Nederland, geuitge de 70 ingezonden projecten, goed op weg zijn om op zorgvuldige wijze transformatie en renovatie te organiseren. Het niveau is in de loop der jaren sterk verbeterd, waardoor het lastiger is geworden om boven het maaiveld uit te steken. Uiteraard zijn er ook de nodige aandachtspunten. Waar blijven bijvoorbeeld de echt grote innovaties in energie en circulariteit? Het volledige juryrapport is hier te lezen. Enkele constateringen over de winnaars:

Park Hoog Oostduin (categorie Transformatie)

“Het getransformeerde Park Hoog Oostduin in het chique Benoordenhout hoort bij Den Haag. Het was een herkenningspunt, en het is weer een icoon geworden. Het past in de grandeur van grote Haagse appartementengebouwen. Het is ook in Haagse stijl getransformeerd. De kracht van de transformatie ligt in het in stand houden van het stedenbouwkundig plan. De jury beschouwt de aanpak als een leerzame uitnodiging aan opdrachtgevers en architecten voor de enorme renovatie- en verduurzamingsopgave van duizenden leegstaande gebouwen die voor ons ligt.”
Betrokken partijen waren onder meer: cepezed (ontwerp); OD75 (opdrachtgever); Züblin (hoofdaannemer).

Museum De Lakenhal (categorie Renovatie)

“Een schitterend project dat als geheel zorgvuldig is ingeweven in de stad. De jury is onder de indruk van de overgangen van oud naar nieuw. Het restaureren in combinatie met het toevoegen van nieuwe zalen is gebaseerd op een heldere visie, die door de inzenders als ‘redactioneel ontwerpen’ wordt getypeerd. Uit de kwaliteit die overal is gerealiseerd, spreekt goede samenwerking van alle betrokkenen, waarbij iedereen ruimte aan elkaars inbreng heeft gelaten en de jonge architecten unieke kennis en ervaring konden opdoen met internationale specialisten.” Betrokken partijen waren onder meer: ontwerp: Happel Cornelis Verhoeven (ontwerp) en Julian Harp Architects (restauratie); gemeente Leiden (opdrachtgever); Webbers Bouwmanagement, IBB Kondor en Koninklijke Woudenberg bouwpartijen).

De Nieuwe Stad (categorie Gebiedstransformatie)

“De jury spreekt van ‘slow’ gebiedsontwikkeling door een niet-traditionele opdrachtgever die de traditionele opdrachtgeversrol van de gemeente heeft overgenomen. Daarin zijn de initiatiefnemers goed geslaagd. De kern van de ontwikkeling ligt in het bijzondere, integrale opdrachtgeverschap van Schipper Bosch Groep, die de gebouwen van private partijen heeft gekocht en de openbare ruimte van de gemeente Amersfoort. De jury heeft zelden zo’n sterke combinatie van koopmanschap en vakmanschap aangetroffen. Financieel komt men nu al uit. De openbare ruimte wordt betaald uit de economie van de activiteiten. Hoewel het rendement hiervan nog niet het hoogste is, is wel dynamiek ontstaan. De Nieuwe Stad is een ‘game changer’. De gehele aanpak en de kwaliteit waartoe deze aanpak leidt, staat voor een mentaliteitsverandering bij gebiedsontwikkeling.” Schipper Bosch Groep is initiatiefnemer, ontwikkelaar, opdrachtgever, grondeigenaar en architect.

NRP Gulden Feniks 2021 van start

Voor NRP Gulden Feniks 2021 is NRP wederom op zoek naar renovatie- en transformatieprojecten die inspirerend, uniek, innovatief en duurzaam zijn. Voldoet uw project hieraan? Zend dan uw project in! Inzenden kan tot en met donderdag 4 maart, 12.00 uur. Voordragen kan tot en met maandag 15 februari 2021.

Informatie

Alle informatie over de NRP Gulden Feniks is te vinden op de website NRP Gulden Feniks.
Naast alle inzendingen van 2020, die u hier kunt bekijken, zijn ook alle inzendingen van eerdere edities op deze website te vinden.
Het volledige juryrapport is te lezen in het digitale magazine.