Terug naar overzicht

Aan de slag met Socratische vaardigheden in de Tinfabriek in Naarden

Door Roos Wijnstra (Dura Vermeer)

De karakteristieke kenmerken van een oude Tinfabriek en de geur van nieuwe auto’s: opnieuw een bijzondere locatie voor het vervolg van de module Verbinden. Boven de receptie van de Volvo dealer begonnen we de lesdag met een workshop Zuiver luisteren. Met een verse kop koffie en de introductie dit is een cadeautje voor het leven, trapte Linda van Denderen af.   

De workshop daagt de deelnemers uit te luisteren naar wat de ander zegt én die vragen te stellen waar je het antwoord niet op weet. Vragen die niet bedoeld zijn om je eigen nieuwsgierigheid te voeden, maar vragen waar ieder antwoord op mogelijk is. Je stelt pas een echte Socratische vraag als de ander die enkel kan beantwoorden door er over na te denken.  

“Het enige dat ik weet, is dat ik niets weet.”
Socrates

Na de lunch en rondleiding op locatie, startte het middagprogramma; twee inspirerende lezingen verzorgd door Anke van Hal van Nyenrode Business Universiteit en Elisabeth Boersma van NRP. Daar waar het verhaal van Anke samengevat kan worden met lef hebben te durven dromen, streeft Elisabeth naar lef hebben te durven doen. 

Vanuit haar ervaringen, neemt Anke je mee in haar visie op het streven naar een fusie van belangen.  

  1. Wat zijn de belangen van de betrokken stakeholders? 
  2. Hoe kunnen we deze belangen zo goed als mogelijk behartigen? 
  3. Een aantrekkelijke manier vinden om deze belangen te financieren? 

Anke gelooft sterk in Small wins for great goals: doe kleine dingen die concreet anders zijn en anderen enthousiasmeren, maar het is daarbij niet erg als het misschien mislukt. Juist deze kleine stapjes maken op de lange termijn vaak het verschil.  

Elisabeth sluit hier mooi op aan: met kleine veranderingen zetten we soms grote veranderingen in werking. Haar verhaal gaat over de wijkaanpak in Tilburg Noord. Het laat zien hoe in een gebiedsgerichte aanpak de wijkorganisatie centraal staat. Hoe start je met het doen van een wijkanalyse, wat is nu nodig en wat later? Centraal hierin staan de bewoners van de wijk, het kapitaal achter de voordeur. Tegelijkertijd zullen partijen elkaar moeten gaan vertrouwen. En om aan de opgave te kunnen werken moeten ze ook vertrouwen hebben in de samenwerking.  

Na een inspirerende dag als deze, is het mooi tijdens het avondprogramma de kracht van NRP te zien. Het direct willen toepassen van het stellen van Socratische vragen, het belang zien dat we samen hebben te werken en vertrouwen moeten hebben in de kunde van de ander. Niet enkel deze dag, maar de opleiding is wat mij betreft een cadeautje voor het leven. 

Nieuws

06 feb 2024

Deelnemers NRP Opleiding Renovatie en Transformatie bezoeken Keilepand Rotterdam 

Deelnemers NRP Opleiding Renovatie en Transformatie bezoeken Keilepand Rotterdam 

Nieuws

06 mrt 2024

Deelnemers NRP Opleiding Renovatie en Transformatie leren van Cees Anton de Vries: “Werk vanuit je passie”

Deelnemers NRP Opleiding Renovatie en Transformatie leren van Cees Anton de Vries: “Werk vanuit je passie”

Nieuws

14 mrt 2024

Deelnemers van NRP Opleiding Renovatie en Transformatie sluiten de module vernieuwen af in Veghel

Deelnemers van NRP Opleiding Renovatie en Transformatie sluiten de module vernieuwen af in Veghel

Wil je volgend jaar ook meedoen?

Lees hier meer over de opleiding