NRP werkt samen en verbindt op de Hembrug in Zaandam
Door Cees Ploeg (Stadslander)
Voor bijna alweer de laatste collegedag in het blok “Verbinden” zijn we ondergedompeld in de defensiearchitectuur op het Hembrugterrein in Zaandam. Het Hembrugterrein was vanaf 1895 in gebruik als bij de Artillerie Inrichtingen waar vuurwapens, munitie en artillerie werd geproduceerd. In 2003 stopte de productie van en sloot de toenmalige eigenaar de deuren. De gebouwen stonden leeg en raakte in verval. Inmiddels zijn er diverse creatieve ondernemers gevestigd op het terrein en zijn de eerste woningbouwontwikkelingen aanstaande. Wonen en werken in het groen in de metropoolregio Amsterdam.
Opdrachtgeverschap en samenwerken
Sabine Renders, projectdirecteur Hembrug, nam ons mee in opdrachtgeverschap en samenwerken. Vanuit de ontwikkeling van het Hembrugterrein werd ingegaan op goed opdrachtgeverschap en wat daar bij komt kijken. Goed opdrachtgeverschap kent de volgende competenties:
– Bekwaam
– Bevoegd
– Beschikbaar
– Betrokken
De opdrachtgever beslist over stoppen, start en bijstellen, is een ambassadeur voor zijn of haar project en is ook de beschermer daarvan.
“De opdrachtgever beslist over stoppen, start en bijstellen, is een ambassadeur en beschermer van het project.”
In mijn dagelijkse werkzaamheden vervul ik zelf de opdrachtgeversrol. Veel van wat Sabine vertelde kan ik dan ook terug voeren in het werk wat ik doe. Sommige zaken herkenbaar en andere aspecten geven een nieuwe kijk op hoe ik de dingen kan doen en vooral ook beter kan doen.
Na de lezing van Sabine hebben we mooie wandeltocht gemaakt over het terrein en ons verwonderd over de natuur dichtbij de stad en de hoeveelheid en diversiteit aan gebouwen, die gelukkig voor het grootste deel bewaard blijven.
Evocatieve werkwijze
Na de lunch hebben we onze opdracht met betrekking tot de evocatieve werkwijze gepresenteerd. Met mijn groepje van twee medestudenten hebben we onze stelling naar aanleiding van artikel over deze werkwijze, geschreven door Ninke Happel en Floris van Alkemade en gepresenteerd en toegelicht. Als voorbeeldproject werd door ons “Fort Isabella” in Vught gebruikt. Verrassend en mooi om te zien dat er toch verschillende gedachtes zijn over de evocatieve werkwijze zijn waarin ook voorbeelden werden getoond dat het goed mis kan gaan.
Workshop Samenwerken
Nadat prof. Sandra Schruijer ons op 26 maart al uitgebreid had verteld wat samenwerken nu eigenlijk is werden de verdere middag en de avond gevuld met het oefenen in samenwerken. We wisten het al maar “samenwerken is verschillen van elkaar” Maar wat doe je nu eigenlijk in een groepscontext en wat gebeurt er als er ook nog eens sprake is van “hijgers” achter je. In twee verschillende settings zijn door twee door ons zelf gekozen cases als vergadersessie behandeld. De toeschouwers hebben deze sessies geanalyseerd en gezien wat er gebeurt in de dynamiek die daar ontstaat.
Waardevol om dit te mogen oefenen op deze manier en even stil te staan bij hoe je handelt en doet in een dergelijke setting. De leergang Renovatie en Transformatie is een waardevolle opleiding om mijn kennis met betrekking tot de renovatieopgaves waar wij voor staan te verdiepen en te verbreden.