Een terugblik op de eerste Challenge van de NRP Opleiding Renovatie en Transformatie
Door Elles Borgert
In het weekend van 15 en 16 maart 2024 vond de eerste Challenge van de NRP Opleiding Renovatie en Transformatie plaats in de wijk Morgenstond in Den Haag Zuid-West. Twee dagen waren we te gast bij de Participatie Keuken van bevlogen initiatiefnemer Ben Lachhab. Babette van den Ancker van opdrachtgever Haag Wonen heeft ons op vrijdagochtend de casus voor de Challenge Binnentuinen toegelicht. De opgave bestond uit het ontwikkelen van een concept voor een bloeiende, gelukkige en duurzame leefomgeving. Waarbij zowel de binnentuinen, de programmering van de bouwblokken als de mogelijkheden tot verdichting meegenomen moesten worden. In groepjes van vier cursisten met allen een andere achtergrond zijn we gestart met een rondleiding door de wijk om vervolgens aan de slag gegaan met de opgave.
Samenwerken
Mijn groepssamenstelling voor deze Challenge bestond uit een vastgoedontwikkelaar van een woningbouwcorporatie, een projectmanager bij een grote aannemer, een projectmanager ontwikkeling bij een woningstichting en een architect. Met deze gevarieerde achtergronden zijn we begonnen met een korte brainstormsessie. Ondanks de verschillende achtergronden, zaten we vrij snel op eenzelfde denkrichting en werden er enthousiast allerlei ideeën en gedachten gedeeld. Na de eerste grove ideeën met elkaar besproken te hebben, heeft Jan Metz met zijn mooie schetstekeningen letterlijk en figuurlijk meer beeld gegeven aan onze denkrichting. Dit hielp enorm om ons concept verder vorm te geven en uit te werken.
“Het was zeer interessant, leuk en erg leerzaam om te zien dat alle vier de groepen een andere benadering voor dezelfde opgave hadden gekozen.”
Elles Borgert, Aerde Borgert Architecten
Conceptpresentaties
Na een intensieve middag van veel denk- en overlegwerk was er ’s avonds ook even tijd voor ontspanning met een borrel en diner aan het strand van Kijkduin. Op zaterdagochtend zijn we na een goede nachtrust weer verdergegaan met de verdere uitwerking en voorbereiding van de presentatie van ons concept. Waarbij we in de middag hebben gepresenteerd aan de jury bestaande uit Carolien Ligtenberg (innovatielab Zuidwest namens Haag Wonen), Matthijs van Muijen (gemeente Den Haag), Ronald Dielwart (Dura Vermeer) en Elisabeth Boersma (NRP). Het was zeer interessant, leuk en erg leerzaam om te zien dat alle vier de groepen een andere benadering voor dezelfde opgave hadden gekozen. En dus ook een andere inventieve en bijzondere oplossing of concept presenteerden. Waar wij als groep meer een ruimtelijke oplossing hebben uitgewerkt, koos de winnaar van de Challenge juist een meer procesmatige benadering.
Pressure cooker
Tijdens zo’n Challenge waarbij de beschikbare tijd zeer beperkt is, is de valkuil groot om te snel in oplossingen te schieten. Terwijl het juist erg waardevol is om ruim de tijd te nemen om ideeën en denkrichtingen meer in de diepte met elkaar te bespreken. De jury heeft haar waardering uitgesproken over ons concept wat meerdere ‘problemen’ op zou kunnen lossen, maar terecht ook enkele kritische vragen gesteld. Na afloop hebben we met ons groepje tijdens de borrel meteen kort geëvalueerd en ook even nabesproken met de juryvoorzitter. Er zit zeker potentie in ons concept, maar we zijn te veel gefocust geweest op het eindresultaat en presentatie, waardoor de achterliggende gedachten en ideeën onderbelicht zijn gebleven in onze uitwerking. We herkennen ons dus in de kritische punten en nemen die zeker mee naar een volgende Challenge!
Rest mij nog om de leden van de ‘Blije Reigers’ te feliciteren met de winst van deze Challenge en wie weet kunnen zij de Gulden Feniks in 2024 daadwerkelijk in ontvangst nemen.
Fotografie door Rogier Boogaard