Terug naar overzicht

Nominaties Gulden Feniks 2023 bekend

De NRP Gulden Feniks is dé nationale prijs voor renovatie en transformatie van de gebouwde omgeving. Successen en inzichten worden hierbij gedeeld; de Gulden Feniks is een prijs om van te leren. Dit jaar werden er 37 projecten ingezonden in de categorieën renovatie, transformatie en gebiedstransformatie. Inmiddels heeft de jury acht projecten genomineerd. En dit zijn ze (in willekeurige volgorde):

De winnaars worden bekend gemaakt op het congres (On)benut potentieel op 2 november. Gratis toegang voor NRP-partners en genomineerden.

Lees meer over het congres

De jury

De Gulden Feniks is een integrale prijs en de jury nomineert projecten aan de hand van vijf criteria: duurzaamheid, sublimatie, economische waardecreatie, maatschappelijke waardecreatie en innovatie. Tenslotte wijst de jury maximaal vier winnaars aan: één in elke categorie en eventueel een wildcard.  

De jury bestaat uit voorzitter Geurt van Randeraat (SITE urban development), Bess Blomjous (Studio Bess), Thijs Asselbergs (Thijs Asselbergs architectuurcentrale), Sabine Renders (projectdirecteur Hembrugterrein), Jaap Wiedenhoff (ingenieursbureau ABT), Dirk Baalman (onderzoeker-adviseur), Ninke Happel (Happel Cornelisse Verhoeven), Jack Hock en adviseur van de jury Bruce Verdonschot, die in 2022 de NRP Masterprijs won.  

Op 21 en 22 september bezocht de jury een selectie van de projecten om een nog beter beeld te krijgen van de kwaliteit. De projectbezoeken bij het Huis van de gemeente Voorst in Twello, het Veemgebouw en het NRE-terrein in Eindhoven zijn vastgelegd door fotograaf Rogier Boogaard.