Terug naar overzicht

Samenwerken tijdens transformaties: Fenixloods II

Als onderdeel van het curriculum volgen deelnemers van de NRP-opleiding Renovatie en Transformatie lessen op locaties door het hele land. Dit keer bezochten zij de Fenixloods II in Rotterdam. Deelnemer Mirjam Koopman van de Provincie Gelderland, schreef onderstaand verslag.

“Voor de laatste lesdag van de module Verbinden bezochten we de Kop van Zuid in Rotterdam.Daar vertelden Leon Wielaard (Stichting Droom en Daad) en Henk Minnaard (Dura Vermeer) hoe ze als opdrachtgever en opdrachtnemer samenwerken aan de transformatie van de Fenixloods II: van een op- en overslagloods naar een museum over migratie. Mooi dat de plek waar lang geleden vele Nederlanders vertrokken in de hoop op een betere toekomst nu plaats gaat bieden aan een museum met dit thema.

Samenwerking tussen verschillende disciplines

Henk en Leon vertelden heel open over hun ervaringen en lessen. Het verhaal ging over samenwerken in een groot team met verschillende disciplines en nationaliteiten. Over een bevlogen en ambitieuze opdrachtgever en een museumorganisatie in oprichting die lang bleven sleutelen aan plattegronden, terwijl de transformatie van het pand al begonnen was. En over welke spanning en moeilijkheden dat oplevert. Over flexibel zijn versus vasthouden aan afspraken en aanvoelen wat wanneer wat nodig is. Over creatief zijn, het laten knetteren en de adaptiviteit en veerkracht die nodig zijn als het moeilijk wordt. En wat een iconisch gebouw levert dat op!

Tekst gaat verder onder de afbeelding

We hebben het project bezocht en mochten zien hoe de spiegelende ‘tornadotrap’ van MAD architects haar vorm krijgt en welke uitdagingen hierbij overwonnen zijn. Dat er bijvoorbeeld een vliegsimulator is ingezet om de opdrachtgever te laten bepalen tot welke mate van trilling van de trap bij drukte acceptabel wordt gevonden.

De verhalen en het bezoek lieten goed zien wat dit soort complexe transformatieprojecten vragen van de professionaliteit en de mindset van mensen die er vanuit verschillende disciplines aan samenwerken. Dat je je elkaars belangen echt moet begrijpen en soms ook een grens moet trekken om tot een resultaat te komen. Het was ook grappig om te zien met hoeveel verschillende blikken en vragen je op zo’n bouwplaats kunt rondlopen. Van hele technische vragen, over hoe er gerekend werd aan toekomstige verzakkingsrisico’s of hoe kozijnen in elkaar zitten tot vragen over het betrekken van opdrachtgever en omwonenden. Erg inspirerend en leerzaam.

“Behandel de ander zoals de ander behandeld wil worden.”

Workshop hostmanship en soft skills

In de middag gaf Jeroen van Hattum een workshop over hostmanship en het belang van soft skills in samenwerking. Een middag voor reflectie over wat het betekent om in verbinding te zijn, met  jezelf met je team en met je klanten of gasten. Belangrijke les die ik opgepikt heb uit die workshop: behandel de ander zoals de ander behandeld wil worden. En wees dus nieuwsgierig naar hoe dat is. We denken nog te snel dat we anderen moeten behandelen zoals we zelf behandeld willen worden.”

Render bovenaan het artikel: MAD Architects
Foto tornadotrap in aanbouw: Bruno Aguilar
Foto’s hieronder: Rubén Dario Kleimeer

Nieuws

06 feb 2024

Deelnemers NRP Opleiding Renovatie en Transformatie bezoeken Keilepand Rotterdam 

Deelnemers NRP Opleiding Renovatie en Transformatie bezoeken Keilepand Rotterdam 

Nieuws

06 mrt 2024

Deelnemers NRP Opleiding Renovatie en Transformatie leren van Cees Anton de Vries: “Werk vanuit je passie”

Deelnemers NRP Opleiding Renovatie en Transformatie leren van Cees Anton de Vries: “Werk vanuit je passie”

Nieuws

14 jun 2024

NRP werkt samen en verbindt op de Hembrug in Zaandam

NRP werkt samen en verbindt op de Hembrug in Zaandam

Wil je volgend jaar ook meedoen?

Lees hier meer over de opleiding