Terug naar overzicht

Acht projecten genomineerd voor de NRP Gulden Feniks 2024

Groep mensen in natuur vanuit gebouw gefotografeerd. Jury NRP Gulden Fenix

De NRP Gulden Feniks is dé nationale prijs voor renovatie en transformatie van de gebouwde omgeving. Met 54 inzendingen was de oogst dit jaar groter dan vorige edities. De jury bezocht in juni tien projecten om een nog beter beeld te krijgen van de kwaliteit. Acht projecten zijn vervolgens genomineerd. Dit zijn ze (in willekeurige volgorde): 

De jury had dit jaar echt iets te kiezen; veel van de projecten waren van opvallend hoog niveau. Het besef dat het vastgoed van de toekomst er al staat, lijkt steeds meer door te dringen bij allerhande partijen uit de gehele bouwketen. De genomineerde projecten laten zien waarom. Met recht is de Gulden Feniks een prijs om van te leren.  

De Gulden Feniks is een integrale prijs. De jury nomineerde projecten aan de hand van vijf criteria: duurzaamheid, sublimatie, maatschappelijke waardecreatie, innovatie en economische waardecreatie. Het viel de jury op dat door de veel teams vaak verder is gekeken dan het technisch oplossen van opgaven. Daar waar de integrale aanpak succesvol is geweest, toont zich dat in de resultaten. Een aantal projecten blinkt uit in ‘Slow Architecture’. Er is met een lange adem aan opgaven gewerkt. De jury waardeert zo’n aanpak waarbij ‘langzaam maar goed’ het wint van ‘snel en minder’.  

De winnaars worden bekend gemaakt op het NRP-congres op 7 november 2024. De jury wijst maximaal vier winnaars aan: één per categorie: renovatie, transformatie en gebiedstransformatie. Ook wordt er eventueel een wildcard vergeven. 

Over de jury
De jury bestaat uit voorzitter Geurt van Randeraat (SITE urban development), Bess Blomjous (Studio Bess), Thijs Asselbergs (Thijs Asselbergs architectuurcentrale), Sabine Renders (projectdirecteur Hembrugterrein), Jaap Wiedenhoff (ingenieursbureau ABT), Dirk Baalman (onderzoeker-adviseur), Ninke Happel (Happel Cornelisse Verhoeven) en Luïsa Jacobse, die in 2023 de NRP Masterprijs won.
 

Op 20 en 21 juni 2024 bezocht de jury een selectie van de projecten om een nog beter beeld te krijgen van de kwaliteit. De projectbezoeken bij Nimeto in Utrecht en Stadhuis Den Helder zijn vastgelegd door fotograaf Rogier Boogaard. 

Jury NRP aan het overleggen in gebouw
Vrouw in gebouw
Jury aan tafel bij Nimeto